Cercetătorii vor să verifice dacă viteza luminii este constantă

Cercetătorii vor să verifice dacă viteza luminii este constantă

Oamenii de știință vor testa în curând teoria care contrazice afirmațiile lui Albert Einstein.

Cu mulți ani în urmă, Albert Einstein a observat că viteza luminii rămâne constantă în orice situație. Această idee reprezintă o parte importantă a multor teorii din fizică și, după cum scrie și site-ul Science Daily, joacă un rol în modelele care prezintă întâmplările de la începutul Universului, la doar câteva secunde după Big Bang.

Însă anumiți oameni de știință au sugerat faptul că viteza luminii ar fi fost, de fapt, mult mai mare atunci când Universul se afla în primele sale etape. Profesorul Joao Magueijo, de la Imperial College din Londra, și Niayesg Afshordi sunt doi dintre aceștia, iar ei au efectuat de curând o predicție care ar putea testa această teorie.

Structurile din Univers, precum galaxiile, au luat naștere datorită unor fluctuații, reprezentate de mici diferențe în ceea ce privește densitatea anumitor regiuni. Un istoric al acestor fluctuații există, sub forma unui ”index de spectru”. Pe baza teoriei conform căreia lumina avea o viteză mult mai mare în trecut, ei au estimat o anumită valoare pentru respectivul index. Și alți experți efectuează măsurători în prezent, iar în cazul în care valorile prezentate de ei sunt similare celor indicate de cercetători, atunci am avea parte de o confirmare a teoriei susținute de Maguejo și Afshordi.

Aceasta se diferențiază de teoria inflației cosmice, conform căreia, în prima fază, Universul a trecut printr-o etapă de expansiune mult mai rapidă decât cea din ziua de azi. Maguejo, Afshordi și alți cercetători sunt de părere că, în trecut, viteza lumii era mult mai mare, astfel că marginile Universului erau legate în timp ce acesta se mărea. Viteza ar fi scăzut ulterior, în condițiile în care densitatea Universului a crescut.

 

 

 

 

Citește și: