Cercetătorii surprind pentru prima dată explozia unei stele

Astronomii au reușit să observe pentru prima oară unda de șoc creată de explozia unei stele.

După ce au examinat imaginile înregistrate de telescopul Kepler pe parcursul a trei ani de zile, doi astronomi din cadrul NASA care se aflau în căutarea unor supernove au descoperit două explozii ale unor stele diferite. În cazul celei mai mici, oamenii de știință nu au putut observa foarte multe lucruri din cauza cantității mari de gaz din apropiere. Aceștia, însă, au avut noroc în cazul stelei de dimensiuni mai mari.

Astfel, au avut ocazia de a vedea pentru prima oară unda de șoc care a luat naștere în urma exploziei stelei. Din câte se pare, aceasta a fost de 130 de milioane de ori mai luminoasă decât Soarele nostru, iar pentru a o observa, Kepler a analizat lumina venită de la 500 de galaxii. În mod interesant, datele au fost analizate doar în 30 de minute, iar astronomii au putut deduce că steaua era de 500 de ori mai mare decât Soarele nostru.

NASA a creat o animație pe baza datelor înregistrate de Kepler, iar Motherboard menționează că scopul cercetătorilor în viitor este de a înțelege mai bine asemenea fenomene, dar și modul în care ele dau naștere unor elemente interesante, pe care le împrăștie în toate colțurile Universului. ”Tot argintul, nickelul și cuprul de pe Pământ sau chiar în corpurile noastre a rezultat în urma exploziilor unor stele”, a declarat Steve Howell, unul dintre cei implicați în misiunea Kepler de la NASA.

15:19 23.03.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video