Cercetătorii au creat un vaccin eficient împotriva ebola

Cercetătorii au creat un vaccin eficient împotriva ebola

Oamenii de știință au reușit să creeze un vaccin care ar putea juca un rol decisiv în lupta împotriva ebola.

Ebola este o boală infecțioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul cu același nume, care se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe, survenind în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest. Ebola are o rată de letalitate de până la 90% la om, iar ultima epidemie majoră a fost cea care a izbucnit în Africa în anul 2014 și care a dus la moartea a aproximativ 9.000 de persoane.

Totuși, se pare că cercetătorii au reușit să creeze un vaccin sigur și extrem de eficient împotriva acestei boli, în urma unor teste efectuate cu succes în țări precum Guinea și Sierra Leone. Conform unui studiu publicat recent, pe care îl citează și cei de la Verge, niciun caz de infecție nu a fost raportat în rândul persoanelor vaccinate cu rVSV-ZEBOV imediat după ce au intrai în contact cu o persoană infectată cu Ebola. Asta i-a îndemnat pe unii să presupună vaccinul este eficient în aproape 100% din cazuri.

Oamenii de știință au început să lucreze pentru crearea vaccinului după epidemia recentă. ”Trebuie să ne mișcăm mai repede și să producem medicamente și vaccinuri pentru boli care ar putea reprezenta amenințări în viitor. Dacă un vaccin ar fi fost disponibil la începutul epidemiei, mii de vieți ar fi putut fi salvate”, a declarat Jeremy Farrar, din cadrul Welcome Trust, pentru cei de la Guardian.

Pentru moment, nu știm cu exactitate când va începe producția vaccinului respectiv. Merck and Co., gigantul care se va ocupa de partea aceasta, ar fi primit deja autorizații din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene pentru a accelera procesul de obținere a licenței. Organizația Mondială a Sănătății a fost criticată de unii oameni, care considerau că aceasta nu s-a ocupat într-un mod corespunzător de criza din Africa de Vest.

Citește și:
Etichete: