12 sept. 2016 | 19:00

Cea mai mare dilemă privind tehnologia: vrem siguranță sau confort?

OPINII
Cea mai mare dilemă privind tehnologia: vrem siguranță sau confort?

Poate crezi că cercetătorii în securitate cibernetică sunt (puțin) paranoici, își acoperă camera web a laptopului tot timpul și preferă să folosească dispozitive mai puțin performante din punct de vedere al tehnologiei, dar mai sigure. Asta, pe lângă cele mai tari soluții de securitate – doar noi le creăm, nu :)? – pe care le instalează pe orice dispozitiv. Partea cu paranoia nu e chiar departe de adevăr, în schimb, pasul înapoi față de tehnologiile de ultimă generație, este – cel puțin, în cazul meu.

[related]

Îmi place confortul adus de tehnologie în toate domeniile – de la smartphone, la smart TV, tabletă și mașini dotate cu cât mai multe gadget-uri. La fel de adevărat este că orice dispozitiv conectat la Internet este vulnerabil la un atac al hackerilor rău intenționați. Să ne gândim la electrocasnice inteligente sau la mașinile autonome. Până acum, majoritatea scenariilor în care o persoană din exterior reușește să preia controlul unei mașini inteligente au fost în scop demonstrativ, realizate de cercetători. Atunci când vor deveni reale, efectele pot fi de la foarte grave (în cazul mașinilor), la ușor amuzante, doar în prima fază (să zicem, în cazul unui frigider inteligent care îți comandă kilograme întregi de mâncare sănătoasă, când tu ai fi vrut să iei shaorma, sau invers).

Nu cred că trebuie să alegi între tehnologie și siguranță, ar fi absurd. Nu te poți izola de rețele wi-fi și obiecte smart, decât dacă ții neapărat și faci destule eforturi în acest sens: te muți din oraș, în primul rând. Avem nevoie de ambele, doar că tehnologia trebuie să fie dezvoltată ținând cont și de siguranța utilizatorilor. Aceasta este mereu perfectibilă, un sistem 100% sigur nu există. Vor exista mereu vulnerabilități în soft, pentru că îl scriu oamenii și e natural să omită anumite lucruri. Ca să te bucuri de siguranță și de confort, în același timp, cred că producătorii trebuie să-și schimbe viziunea și să ia în calcul securitatea cibernetică încă din stadiul de dezvoltare a produsului. Acum, de cele mai multe ori, se întâmplă să revină după lansare asupra erorilor (așa numitele „bug-uri”) și să le corecteze. Dacă s-ar schimba mentalitatea reactivă într-una proactivă, am avea mai puține erori și, implicit, ne-am bucura de produse performante, fără să facem rabat de la siguranță.

În afară de schimbarea de mentalitate în rândul producătorilor, ce poți face tu, ca utilizator?

  • În primul rând, să nu te abați de la tandemul de aur: backup – update pentru toate dispozitivele; backup-ul, cât mai des posibil, iar actualizările, de fiecare dată când îți sunt cerute. Pentru backup îți poți stabili o dată anume, pe care să o ții minte ușor: de exemplu, prima zi din lună.
  • Chiar dacă îți plac produsele de ultimă generație, este de preferat să aștepți câteva luni înainte de a-ți cumpăra cel mai nou model, pentru că, între timp, mai sunt descoperite bug-uri pe care producătorii le repară.
  • Atenție mare la link-uri venite în mesaje! Chiar și cele de la prieteni pot fi compromise, dacă le-a fost atacat contul de email sau un altul, ca să nu mai vorbim de mesajele de la persoane necunoscute. Un program malware luat pe un PC poate infecta, ulterior, întreaga rețea de acasă sau de la firmă. În plus, o soluție de securitate poate ajuta să recunoască și să blocheze pericole pe care nu le poți sesiza altfel.

Dacă bifezi toate acestea la capitolul “măsuri de precauție”, calea e deschisă spre siguranță și confort :).

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță. vezi toate articolele