16 ian. 2016 | 10:37

Cea mai bizară soluție împotriva obezității: pastilele cu excremente umane

ACTUALITATE
Cea mai bizară soluție împotriva obezității: pastilele cu excremente umane

Știm că sună ca o știre total lipsită de sens, dar chiar există oameni de știință care desfășoară studii asupra subiectului.

Ei au numit tehnica „transplant fecal”, iar dacă asta te face să nu îți mai dorești să mănânci azi (sau vreodată), nu te putem acuza. Echipa de oameni de știință care a venit cu ideea e condusă de Elaine Yu de la Spitalul General din Massachusetts și împlică incurgitarea unei pastile cu excremente umane înghețate.

Microbii din intestine joacă multe roluri importante în corp, de la a ne ajuta să eliminăm mâncarea la a ne influența metabolismul, starea de spirit și comportamentul. În ultimii ani, posibilitatea ca aceștia să ne influențeze compoziția corpului a fost un subiect de cercetare pentru oamenii de știință, iar rezultatele s-au dovedit fascinante, potrivit Ars Technica.

Acum câțiva ani, oamenii de știință și-au orientat atenția către o pereche de șoareci gemeni, unul obez, iar altul slab. I-au administrat celul slab microbi din intestinul subțire al șoarecelui supraponderal, iar asta l-a făcut să se îngrașe. Ceea ce e interesant e că atunci când au făcut opusul, cel supraponderal a încetat să mai ia în greutate.

Mai devreme anul acesta, o femeie a devenit obeză la scurt timp după ce i-a fost făcut un transplant fecal de la fiica sa. Deși tânăra era în limitele normale ale BMI-ului, mama sa a început să ia în greutate rapid după transplant. Deși nu s-a confirmat dacă bacteriile au fost de vină, echipa a concluzionat că transplantul a fost cel puțin parțial responsabil. O consecință nefericită, deși procedura și-a făcut treaba: a tratat o infecție bacterială.

Aparent, există destule dovezi pentru a justifica potențiala legătură dintre microbii din intestin și eventuala îngrășare sau slăbire. Testele continuă, iar până în martie echipa de experți intenționează să studieze 20 de participanți obezi, care vor primi pastile de la donatori slabi. După asta, cercetătorii vor documenta toate posibilele schimbări în greutatea lor, precum compoziția corpului și rezervele de insulină, toate fiind asociate cu obezitatea.