Ce spune știința despre cei care își publică obiceiurile de fitness pe Facebook

Ce spune știința despre cei care își publică obiceiurile de fitness pe Facebook

Chiar dacă nu ne plac clișeele, unele dintre ele se aplică prea des, mai ales în social media, ca să nu le luăm în seamă.

De exemplu, toți avem măcar un prieten pe Facebook care își publică zilnic rutina de fitness pe Facebook, făcându-ne pe noi, muritorii de rând, să ne simțim ca niște legume leneșe. Un status de tipul „Tocmai am alergat o oră, am făcut 40 de flotări și 100 de genuflexiuni și sunt gata să merg la birou 💪💪💪” poate fi ori motivant, ori extrem de enervant.

Cercetătorii de la Universitatea Brunel din Londra au desfășurat un studiu prin care au urmărit să afle de ce unii oameni își publică toată activitatea sportivă în social media. Rezultatele nu sunt chiar flatante pentru aceștia, din păcate, dar nu vor surprinde pe nimeni.

Se pare că cei care țin morțiș să se laude zilnic cu cât sport fac au tendința de a fi narcisiști și cumva dependenți de aprecierea celorlalți. Scopul primar, spun cercetătorii, e să se laude cu cât timp investesc în felul în care arată și să primească aprobări. Nimic nou până aici, dar probabil că nu strică și o confirmare de la specialiști. Oricum, în sinea noastră, cu toții putem anticipa că un om care își pune pe internet toate realizările o face pentru că are nevoie de admirație, atenție și validare de la comunitate, iar asta e și concluzia la care ajunge studiul citat, pe care îl poți citi integral aici.

Totuși, chiar dacă aceste postări primesc, de obicei, cele mai multe like-uri și comentarii, Tara Marshal, cercetătoare implicată în desfășurarea studiului, menționează că toate aceste confirmări vin, de obicei, din politețe, nu din faptul că oamenii îți apreciază atitudinea. Prin urmare, poate că nu ar fi o idee proastă să fii ceva mai rezervat sau măcar să publici informații utile, cum ar fi sfaturi pentru cei care ar putea avea nevoie de îndrumare pentru un stil de viață sănătos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: