26 feb. 2016 | 12:25

Ce s-ar întâmpla cu creierele noastre în timpul teleportării

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla cu creierele noastre în timpul teleportării

Mașinile de teleportare ar funcționa precum faxurile, cu deosebirea că, în loc de hârtie ar fi oameni, iar copiile originale ar fi distruse odată ce călătorii ajung la destinația finală. 

Totuși, teleportarea umană e doar o ipoteză deocamdată. Oamenii de știință au reușit să o realizeze la scară mică, cu fotoni și ioni, dar acest stadiu nu pare că va fi depășit foarte curând. Într-o cercetare publicată recent în revista Neuron, oamenii de știință experți în neurologie de la Universitatea din California au investigat modul în care creierul ar reacționa dacă ar experimenta teleportarea. Din fericire, se pare că nu ne-ar arunca psihicul într-un abis, ci creierele noastre ar continua să funcționeze, complet conștiente de ceea ce li se întâmplă.

În anticiparea acestui experiment, oamenii de știință știau că atunci când, de exemplu, un șoarece se află într-un labirint, creierul lui experimentează o oscilație ritmică. Nu erau siguri, totuși, dacă această oscilație are loc pentru că e un instrument util orientării și navigării sau o funcție a mișcării. Același fenomen ae loc și când oamenii se plimbă printr-un peisaj virtual. Bazându-se pe aceste principii, cercetătorii au folosit electrozi pentru a măsura activitatea intracraniană din hipocamp cu ajutorul unei electroencefalograme, în timp ce trei pacienți explorau un peisaj virtual printr-un ecran de computer.

teleportare - Arne Erkstrom

În cadrul labirintului, pacienții erau instruiți să aleagă o cale și să intre într-un magazin virtual. În interiorul magazinului, dădeau peste un teleportator, care îi transporta pe o distanță scurtă, și un altul care îi transporta pe o distanță ceva mai lungă, în centrul labirintului. În timpul teleportării, creierul continua să oscileze, dar ritmul reflecta percepția distanței parcurse. Aceste lucruri i-au făcut pe cercetători să concluzioneze că memoria și procesele de învățare și procesare sunt capabile să perceapă teleportarea.

De asemenea, i-au pus pe participanți și să privească un ecran negru, fără a fi supuși vreunei mișcări virtuale, iar electroencefalograma arăta că nu are loc niciun fel de oscilare puternică. Totuși, studiul a fost destul de limitat, implicând doar trei persoane, chiar dacă toate au avut același rezultat.