Ce rol au avut Facebook și Twitter în victoria lui Trump

Ce rol au avut Facebook și Twitter în victoria lui Trump

Rețelele sociale Facebook și Twitter au fost de curând subiectul unor discuții foarte interesante.

Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii, iar acum, mulți dintre susținătorii lui Hillary Clinton susțin că Facebook și Twitter au jucat un rol foarte important. După cum scrie publicația Bloomberg, nu mai puțin de 44% dintre adulții din Statele Unite ale Americii primesc informațiile prin intermediul rețelelor, iar popularizarea știrilor false ar fi fost o problemă importantă. Mai exact, potrivit lui Ed Waserman, decanul unei universități din California, acestea ar fi influențat opinia publică.

”Aceasta este o întâmplare foarte importantă. Trump a putut să-și transmită mesajul într-un mod  eficient, fără a avea de a face cu verificările legate de calitate întâlnite în mod normal. Am avut parte de foarte multe publicații media influente, care nu aveau informații corecte. Iar cele care comunicau informații corecte, obținute după verificări atente, nu aveau o asemenea influență”, spune Waserman.

Declarația lui este cel puțin interesantă, având în vedere faptul că Trump și susținătorii au susținut de nenumărate ori că majoritatea publicațiilor media sunt împotriva lor. Uitându-ne peste știrile apărute pe parcursul ultimelor luni, este ușor de observat că Hillary a avut de partea ei aproape toate site-urile de știri majore. Iar multe dintre cele care publicau informații favorabile lui Trump nu se puteau compara cu acestea din punct de vedere al influenței.

La rândul său, Facebook a susținut că News feed-ul nu reprezintă decât o amplificare a lucrurilor pe care oamenii le-ar experimenta într-o lume fără acest feature. În urmă cu ceva vreme, rețeaua socială a schimbat mecanismul din spatele feed-ului, pentru a favoriza conținutul distribuit de membri ai familiei și de prieteni. ”Nu putem citi și verifica toate informațiile. Astfel, le-am permis oamenilor să marcheze lucrurile false. Ne bazăm mult pe comunitate, care ar trebui să raporteze informațiile false”, a declarat Adam Mosseri, responsabilul cu News Feed.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: