Ce am învățat în vacanță despre limitările tehnologiei
M-am întors deja de vreo trei săptămâni din cea mai lungă vacanță a mea din viață, „pricinuită“ de luna de miere. Am stat 10 zile. Puțin pentru unii, poate mult pentru alții. Dar nu voi face un jurnal de călătorie obișnuit aici, ci o punere în balanță a folosirii tehnologiei versus ceea ce niciun algoritm nu va putea învăța vreodată.
[related]
Am petrecut 10 zile în Portugalia, dintre care vreo cinci în Lisabona, vreo trei în Porto și alte două în vizite la mare și la castele. Pentru cei care nu au fost niciodată acolo, recomand cu caldură, din simplul motiv că e tipul de țară care m-a surprins. Am plecat cu așteptări relativ mici, nefiind un fan al Peninsulei Iberice în mod special, dar m-am întors cu sentimentul că am văzut un loc care se transformă într-un areal turistic, dar într-un ritm mai limitat. Iar lucrul ăsta se vede și pe internet.
Care-i povestea cu tehnologia?
Dacă tot a lansat Google aplicația Google Trips, prin care îți adună la un loc bilete de avion, recomandări, direcții și alte informații utile pentru o excursie, m-am gândit să vă spun ce am povestit eu. În primul rând, nu plec nicăieri în străinătate fără o hartă offline pe telefon. Roaming-ul e scump și nu îmi place să plătesc un car de bani pentru un mega. Așa că îmi instalez aplicația Here WeGo (fosta Here Maps) de la HERE Apps, o fostă divizie Nokia. Acestea sunt cele mai bune hărți offline pe care le-am folosit de vreo ani încoace. Am descărcat harta Portugaliei, am căutat pe internet câteva obiective interesante în orașele vizitate, câteva locuri pentru o gustărică și le-am salvat pe hartă. Nu consumă foarte mult și are indicații turn-by-turn pentru mers pe jos sau mijloace de transport. Dacă vreți să vă plimbați mult, pe noi ne-a ajutat extraordinar în orice oraș și orășel.
De asemenea, thank God for Airbnb. Am căutat cazare pe booking.com și nu am găsit nimic la un preț acceptabil. Nu știu cum sunteți voi, dar am stat la Milano cu 25 de euro într-un apartament integral superb, iar la Budapesta am avut un apartament cu două camere, de vis, cu 27 de euro. Așadar, acesta este nivelul pe care-l caut mereu. Atât de mult mi-au scăzut standardele de preț și știu că e posibil. În Portugalia a fost mai greu – am căutat târziu și a trebuit să stăm în camere din apartament, ca la hotel practic, dar cu o bucătărie comună la dispoziție. Evident, nu am trecut de 30 de euro prețul și nu cred că am fi scăpat atât de ieftin folosind altceva. A fost vreodată experiența mea cu Airbnb una negativă? În general nu, dar uitați-vă la toate pozele disponibile, citiți toate review-urile și alegeți cu grijă zona pentru a fi aproape de mijloace de transport.
Despre bilete de avion nu mai are rost să detaliez, le-am găsit cu vreo 4 luni înainte pe skyscanner.ro, care caută în toată baza de date de zboruri și listează cele mai ieftine. Nu e cel mai popular serviciu, mai sunt altele (Expedia, de exemplu), dar e cel în care am personal încredere, deoarece l-am folosit în trecut de multe ori.
Așadar, nu am apelat la hărți fizice, nu am sunat la nicio agenție de turism (nu cred în nevoia de agenție de turism, cred doar în incapacitatea cuiva de a se informa cum trebuie) și nici nu am sunat la birourile companiilor aeriene.
Ceea ce tehnologia nu va înlocui
Și ajung la ceea ce tehnologia nu va înlocui niciodată – recomandările oamenilor. Am căutat locuri în care să mâncăm peste tot – de la publicații de specialitate, la ziare, la TripAdvisor. All I can say – bullshit. Nu am văzut unealtă mai inutilă, în general, decât TripAdvisor.
Toate restaurantele, localurile, barurile în care am fost aveau un review relativ negativ sau dezastruos pe TripAdvisor sau Google+. Singurul lor dezavantaj e că sunt niște locuri foarte obișnuite, care nu sunt ornate foarte spectaculos, ci arată ca niște birturi ordinare de cartier, dar în care servești cea mai bună mâncare posibilă. De asemenea, nu existau în ghiduri. Ori le-am descoperit întâmplător, ori ne-au fost recomndate de localnici.
Închei acest periplu turistic-tehnologic cu câteva recomandări:
Churrasco da Graca are 3,5 stele din 28 de recenzii pe Google. Conform internetului nu ar trebui să intri aici, dar carnea de vită e senzațională, peștele spectaculos, iar vinul plăcut. Două persoane mănâncă la aproximativ 25 de euro cu tot cu aperitiv.
RC Restaurante – Un meniu de prânz pentru două persoane costă 10 euro și conține și cafea, dar și vin.
Regional de Costa Cabral (Porto) – Are doar două review-uri pe TripAdvisor, dar e un restaurant de cartier, cu moșnegi și babe, care face un sandviș Francesinha monstruos de bun. Două persoane – 17-18 euro.
A Sandeira (Porto) – cele mai bune sandvișuri din viața mea și probabil dincolo de ea. La prânz mănânci sandviș, supă mică și un suc cu 5 euro de persoană.