08 feb. 2016 | 15:01

Ce contează mai mult: dieta sau exercițiile fizice

VIDEO ACTUALITATE

Cei de la AsapSCIENCE fac cele mai simpatice animații, menite să explice lucruri care nu ne sunt accesibile tuturor. În video-ul de mai sus, dezbat eterna dilemă legată de maximizarea formei fizice. Ce contează mai mult? Dieta sau sportul?

Evident, ambele contează enorm, nu doar pentru a fi în formă fizică, dar și pentru a fi sănătos. În mod normal, ne-am gândi că e în regulă să mâncăm o prăjitură, atât timp cât ardem caloriile mai târziu. Totuși, o dietă proastă are efecte negative mai puternice decât cele pozitive ale unei vieți active. Dulciurile, alimentele prăjite și procesate îți aduc în organism numai zaharuri și grăsimi saturate, în timp ce te privează de nutrienții de care ai beneficia mâncând lucruri sănătoase.

Pe de altă parte, nici să crezi că dacă mănânci sănătos poți să te lipsești de sport nu e o idee strălucită. Exercițiile fizice îți dau un somn mai bun, sănătate cardiovasculară, și, în general, o stare mai bună. Pentru a întări această idee, acum trei ani, pentru a afla care este cu adevărat cea mai bună metodă de slăbit sau de menținut forma fizică, oamenii de ştiinţă de la Stanford au recrutat 200 de participanţi inactivi cu vârste mai mari de 45 de ani şi i-au distribuit în mod aleatoriu în unul din patru grupuri.

Membrii tuturor celor patru grupuri primeau sfaturi referitoare la nutriţie şi la activitate fizică prin telefon. Participanţii din primul grup erau instruiţi să facă schimbări în dietă şi activitatea fizică simultan. În schimb, voluntarii ce formau cel de-al doilea grup erau sfătuiţi să facă mai întâi schimbări în dietă, iar la patru luni distanţă să schimbe nivelul de activitate fizică. În cazul celui de-al treilea grup, instrucţiunile erau opuse: mai întâi schimbări în nivelul de activitate fizică, iar la patru luni distanţă urmau schimbările în dietă.

Ultimul grup era grupul de control, iar membrii acestuia nu primeau sfaturi referitoare la dietă sau la sport, ci pe tema gestionării stresului. Cercetătorii au urmărit participanţii la studiu timp de un an pentru a stabili care este cea mai bună strategie prin care participanţii ajungeau să îndeplinească obiectivele recomandate de specialişti: 150 de minute de sport pe săptămână, consumarea a 5-9 porţii de legume şi fructe în fiecare zi şi menţinerea consumului de grăsimi saturate la un nivel de maximum 10% din totalul hranei consumate.

Spre deosebire de grupul de control, toate celelalte grupuri înregistraseră schimbări sănătoase în dieta lor la finalul studiului. Persoanele din grupul care au modificat mai întâi nivelul de activitate fizică efectuau mult mai multă activitate fizică decât persoanele din celelalte grupuri. Cu toate acestea, la finalul anului un singur grup reuşise să atingă atât obiectivele de activitate fizică, cât şi cele de dietă sănătoasă: cel în care cele două modificări fuseseră efectuate simultan, scriau cei de la Descoperă.ro în 2013.

Persoanele din grupul care modificase mai întâi dieta nu reuşiseră să atingă nivelul recomandat de mişcare la finalul anului. Cercetătorii suspectează că modificarea dietei este mai uşor de realizat decât modificarea nivelului de activitate fizică, deoarece mesele reprezintă deja o componentă a orarului zilnic, iar exerciţiile fizice necesită mai mult efort pentru a fi introduse într-o zi deja aglomerată.