01 nov. 2016 | 10:49

Care este legătura dintre serverele lui Trump și băncile rusești

ACTUALITATE
Care este legătura dintre serverele lui Trump și băncile rusești

În această vară, a fost desfășurată o companie amplă cu scopul de a afla dacă Rusia are vreo implicare în alegerile prezidențiale americane.

Experții au descoperit că un server al Trump Organization avea legături cu două servere ale băncii rusești Alfa Bank, potrivit Engadget. Nu e clar ce tip de comunicare trecea prin acele servele (mailuri sau spam), dar mai mulți experți au fost de acord cu faptul că mesajele erau trimise de oameni. Paul Vixie, expert în chestiuni care țin de DNS, a spus că cele două părți comunicau într-un mod secretos.

Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple. Primul server a fost înregistrat pentru Trump Organization în 2009, cu scopul de a trimite mailuri în masă și alte materiale de marketing în ceea ce privește produsele destinate promovării lui Trump. Experții în securitate cibernetică care investigau hackingul din cazul Democratic National Committeee au început să urmărească serverul. La un moment dat, un cercetător a observat un malware care circula de la Rusia către un domeniu care conține „Trump” în nume. Din acel moment, serverul nu ar mai fi fost folosit pentru campanii de marketing și a înregistrat foarte puțin trafic.

 

Cercetătorii au primit mesaje de eroare când au încercat să „pinguiască” serverul Trump-Email. Au concluzionat că acesta a fost conceput astfel încât să primească mesaje de la un număr restrâns de adrese IP, iar 87% dintre ele implicau serverele Alfa Bank, potrivit Slate. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că au fost mult mai multe logări în momentele „fierbinți” ale campaniei prezidențiale. De pildă, în timpul convențiilor naționale democrate și republicane.

Domeniul Trump-Email.com a încetat să funcționeze pe 23 septembrie, la scurt timp după ce The New York Times a contactat Alfa Bank pentru a solicita informații. Pe 27 septembrie, a fost ales un nou nume, trump1.contact-client.com, care comunica cu același server printr-o altă rută. Prima căutare a noului nume a venit de la Alfa Bank, care nu avea de unde să îl știe, decât prin contact direct.

Într-o declarație trimisă celor de la Slate, Alfa Bank a negat că ar avea vreo legătură cu campania lui Trump, fie prin servere sau prin alte modalități. De asemenea, o declarație a Trump Organization confirmă același lucru: nu există comunicare sau relație între Trump Organizațion și această entitate sau oricare entitate rusească. În plus, purtătorul de cuvând a spus că serverul nu a mai fost folosit din 2010, iar traficul este pur și simplu de proveniență DNS. După cum scriu și cei de la New York Times, nicio investigație până în acest moment nu a putut demostra clar o legătură între Trump și guvernul rus.