Când arheologia devine amuzantă: acest mozaic antic te îndeamnă să te bucuri de viață

Când arheologia devine amuzantă: acest mozaic antic te îndeamnă să te bucuri de viață

În cazul în care credeai că sloganul YOLO (You Only Live Once) a fost o invenție a adolescenților care visează la rebeliune, te-ai înșelat parțial. Oamenii nu aveau dorințe cu mult diferite acum 2.400 de ani.

Arheologii au descoperit un mozaic care îndemna grecii din antichitate să se bucure de viață. A fost descris drept „scheletul nesăbuit” și a fost găsit în provincia Hatay, la granița dintre Turcia și Siria, unde a existat orașul greco-roman Antiocheia. Au mai fost găsite și două scene desenate tot în gresie, care probabil au fost expuse în salonul unor oameni cu un statut social înalt în timpul secolului al treilea înainte de era noastră.

Schelet nesabuit - 1

Scena din mijloc arată două figuri îmbrăcate în togă și sandale, încercând parcă să atingă un simbol în formă de semilună. Ultima scenă arată o figură neagră până la umeri. Unul dintre arheologii din spatele descoperirii, Demet Kara de la Hatay Museum, a explicat pentru Hurriyet Daily News că cele trei scene arată două lucruri pe care elita Romei le lua foarte în serios: cina și baia. „În scena din mijloc, e o semilună, iar un tânăr se îndreaptă spre ea cu un majordom în urmă. Semiluna e între 9 și 10 seara, momentul în care romanii se îmbăiau. Tânărul trebuie să ajungă la masă la ora 10, iar textul de pe reprezentare spune că e în întârziere. În ultima scenă, e un schelet nesăbuit cu un pahar în mână și pâine alături. Textul spune să fii voios și să te bucuri de viață”.

Cât despre ultima scenă, care a suferit deteriorări severe, se crede că ilustrează o persoană care face o baie caldă. Aparent, scheleții au fost numai buni de memes cu mult înainte ca oamenii să descopere arta de a transforma orice într-o glumă mai mult sau mai puțin amuzantă.

Potrivit lui Kara, nu este primul mozaic cu schelet care datează din acea perioadă. A fost găsit unul similar în Pompeii, Italia, care arată un schelet gata de petrecere:

Schelet - Pompeii

Iar acesta, găsit tot în anticul Pompeii, arată un schelet care seamănă cu Rose când aștepta să fie desenată de Jack. Aparent, textul îndeamnă oamenii să își cunoască sinele, nu să fie muze ale unui artist care a câștigat o croazieră pe un vas luxos:

Schelet - Pompeii (2)

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: