22 sept. 2016 | 18:20

Cafeaua măcinată poate filtra apa contaminată

ACTUALITATE
Cafeaua măcinată poate filtra apa contaminată

Cafeaua măcinată și folosită poate fi folosită pentru a filtra apa contaminată, astfel că resturile pe care le aruncăm de obicei la gunoi pot deveni utile.

Miliarde de oameni din întreaga lume se bucură zilnic de cafea, iar ingredientul magic al dimineților multora poate avea de acum o utilizare nouă. După ce ne bucurăm de o cană de cafea proaspăt măcinată, rămân în urmă resturi pe care le aruncăm la gunoi. Asta fac și restaurantele și cafenelele pe care le vizităm, dar toate această risipă ar putea fi redusă dând o nouă utilitate cafelei deja folosite.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ”Sustainable Chemistry and Engineering” al American Chemical Society, iar oamenii de știință arată că au modelat cafeaua folosită în forma unui filtru asemănător cu un burete, acesta absorbind metalele grele din apă.

Cafeaua deja folosită a mai fost folosită și ca fertilizator, hrană pentru animale și chiar ca biodiesel, dar noua descoperire poate fi chiar mai importantă decât acestea. Chimicalele din cafea, precum acizi grași, celuloză și polifenoli se leagă de metalele grele în același mod în care o face și cărbunele activ. Problema ar fi că, la final, pudra rămasă trebuie scoasă cumva din apă.

Cafeaua a fost amestecată cu zahăr și silicon, rezultând astfel un obiect asemănător cu un burete, ce nu se dezintegrează și ce poate fi folosit ca filtru. Atunci când buretele este introdus în apă, zahărul este eliberat, iar cafeaua se poate alipi ionilor de metal din apă.

Într-un corp de apă lină, o bucată de material ce cântărea 200mg și avea dimensiunea unei migdale a reușit să înlăture 99% din ionii de mercur și plumb prezenți, în doar 30 de ore. În apă curgătoare, sau într-o apă ce are ioni de metale grele în cantități mai mari de 200 de părți pe miliard, buretele a reușit să atragă între 50% și 60% dintre ionii prezenți, având o eficiență asemănătoare cu a filtrelor profesionale deja existente, relatează popsci.com.

Echipa lucrează în continuare la îmbunătățirea combinației dintre cafeaua măcinată și silicon, dorind să creeze un filtru ideal pentru folosire. În paralel, oamenii de știință lucrează și cu alte reziduuri din industriile agriculturale și alimentare, încercând să găsească noi produse ce pot filtra alte elemente.

Despina Fragouli, lider al echipei de cercetare de la Istituto Italiano di Tecnologia, afirmă că ”trebuie să descoperim noi resurse de creare a polimerilor – materiale reutilizabile ce pot înlocui produsele pe bază de petrol pe care le folosim”.