Bucureștiul primește un campus construit pe principiile ”Smart City”
Bucureștiul este una dintre cele mai poluate și aglomerate capitale din lume. Nu o spunem noi, o spun diverse studii realizate la nivel global. Totuși, lucrurile par să se schimbe, chiar dacă la o viteză mică.
Universitatea Politehnica din București va fi prima instituție de învățământ superior din România care va implementa un sistem de management energetic și de eficiență de tip Smart City, anunță Agerpres.
Potrivit unui comunicat al UPB, prima etapă a dezvoltării sistemului va consta în realizarea tuturor studiilor, expertizelor și analizelor necesare, care se vor face cu sprijinul unui grant finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin U.S. Trade and Development Agency (USTDA).
„Smart Campus apelează la tehnologiile noi dedicate îmbunătățirii serviciilor, creșterii nivelului de comfort al studenților, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung”, se arată în comunicat.
Ce înseamnă, practic, un ”Smart Campus”? Cu toate că ofiicialii au fost zgârciți cu detaliile, putem presupune că vorbim despre un ecosistem de senzori care vor fi folosiți pentru automatizarea unor sisteme.
În alte părți din lume, astfel de senzori monitorizează temperaturile pentru a regla automat sistemele de încălzire sau ventilație, monitorizează prezența în anumite spații, pentru a stinge lumina, în cazul în care nu e nimeni în zonă, sau monitorizează nivelul umidității pentru a uda, mai mult sau mai puțin, plantele.
Exemplele pot continua în această direcție, iar în lume există orașe întregi în care clădiri, drumuri și instituții sunt conectate la senzori legați la internet. Ne bucură să vedem că Bucureștiul face primii pași spre viitorul Internet of Things.