Bateriile litiu-ion care iau foc sunt mai periculoase decât credeai [VIDEO]
Bateriile litiu-ion sunt întâlnite în tot felul de dispozitive electronice, mai ales în interiorul telefoanelor sau al tabletelor, prezentând un mic risc de incidente.
Astfel de baterii au o mică șansă să explodeze, fie din cauza unor defecte de fabricație, fie din cauza unor moduri improprii de folosire, mai ales când vine vorba de încărcarea unui dispozitiv ce folosește o astfel de baterie. Fiascoul din jurul Note 7 a readus în lumina reflectoarelor problemele cauzate de bateriile litiu-ion care nu mai funcționează în parametri de siguranță și am avut ocazia să vedem chiar un video cu un telefon ce a luat foc în mâna unei posesoare.
Incidentul despre care vorbim acum s-a petrecut la NASA, în cadrul Jet Propulsion Laboratory. Cercetătorii de aici au lucrat la un robot inspirat de modul de mișcare al unei maimuțe, cunoscut ca RoboSimian. O baterie litiu-ion a fost folosită pentru acest robot, care a rămas la încărcat în timpul pauzei de masă a celor de la NASA, arat[ gizmodo.com.
Pauza de masă a fost întreruptă brusc după ce bateriile litiu-ion din interiorul robotului au explodat, apărând o reacție în lanț. Aveți astfel o imagine foarte clară cu privire la ceea ce se întâmplă atunci când o baterie se defectează și explodează. Cu toate acestea, nu trebuie să vă speriați, deoarece efectul din această imagine este unul amplificat.
Mai exact, RoboSimian nu avea o baterie clasică, cu o singură celulă, ci cu 96 de celule. Una dintre acestea a fost defectă și s-a supraîncărcat, urmând ca mai apoi să se supraîncălzească. Celula a luat foc și a provocat o reacție în lanț, distrugând și restul de celule din baterie.
Cu toate că o astfel de baterie este mult mai mare decât una dintr-un telefon, asta nu înseamnă că bateriile litiu-ion din smartphone-uri sau din alte device-uri nu ne pot răni. Telefoanele ce iau foc pot să provoace arsuri grave posesorilor, în cazul unei explozii a bateriei.