19 iul. 2016 | 11:35

Autobuzul autonom de la Mercedes i-a plimbat pe olandezi

VIDEO VIDEO

Cei de la Mercedes au început de câțiva ani să investească sume semnificative de bani în autoturisme autonome, iar rezultatele nu încetează să apară.

Deși este greu de apreciat cu o probabilitate foarte mare dacă aceasta a fost prima demonstrație realizată cu un autobuz autonom, performanța celor de la Mercedes de acum câteva zile nu este una ce trebuie trecută ușor cu vederea.

Folosind tehnologia proprietară CityPilot, primul autobuz autonom Mercedes Benz a făcut o cursă de 20 de kilometri în Olanda, alternând autostrâzi, curbe și străzi mai micuțe pe un traseu de la aeroportul Schiphol din Amsterdam, până în orășelul Haarlem din apropiere. În teorie, acest traseu intitulat Bus Rapid Transit Router este parcurs zilnic de foarte multe autobuze care pleacă de la aeroport, dar a fost prima oară când a fost realizat de un autobuz autonom.

CityPilot, software-ul care a stat la baza întregii performanțe, este foarte similar cu Highway Pilot de la Daimler, cu mențiunea că cel din urmă a fost creat de la zero pentru camioane și tiruri. Pentru materializarea proiectului, autobuzul din imaginea de mai sus a fost dotat cu un sistem radar performant și 12 camere video care au facilitat recunoașterea semnelor de circulație, a pietonilor și a altor obstacole. A existat și o limitare de viteză mai mult decât decentă de 70Kmph. Profitând de toate aceste sisteme tehnologice avansate, autobuzul nu a întâmpinat nici un fel de dificultăți în a se încadra cu precizie în stații și în a parca la câțiva centimetri de borduri.

Din cauza restricțiilor legislative, pe tot timpul traseului, a existat un șofer în spatele volanului, pentru a interveni în cazul unor urgențe. În altă ordine de idei, sistemul automat a stat la baza unei călătorii mult mai line în comparație cu cele realizate de un șofer uman. Acest detaliu s-ar fi putut datora și faptului că autobuzul era conectat la rețeaua orașului și știa exact momentele în care se schimbă culorile la semafoare, înainte de schimbarea efectivă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele