13 sept. 2016 | 15:52

Au învățat maimuțe să scrie pentru ca oamenii să tasteze cu puterea minții

ȘTIINȚĂ
Au învățat maimuțe să scrie pentru ca oamenii să tasteze cu puterea minții

Oameni de știință au creat o interfață creier-computer ce le permite persoanelor paralizate să comunice cu ajutorul gândurilor.

La baza experimentului au stat maimuțe macac rhesus, acestea având sarcina de a recrea un pasaj din operele lui William Shakespeare. Experimentul a fost condus de către profesorii Krishna Shenoy și Paul Nuyujukian de la Stanford University; aceștia au folosit electrozi implantați în creierii macacilor pentru a le controla mâinile.

Potrivit vanguarddaily.com, cercetătorii de la Stanford au reușit să pună la punct un algoritm complex ce poate citi astfel de semnale, dar care le poate și transpune în selecții pentru anumite litere. Macacii au fost învățați înainte de experiment să recunoască și să tasteze literele corespunzătoare pe care le-au văzut pe un ecran.

După ce electrozii le-au fost implantați, macacii au primit un tabel cu literele învățate și au putut muta cursorul pe ecran pentru a selecta anumite litere, doar cu puterea minții. Atunci când maimuțele au selectat o anumită literă, căsuța corespunzătoare a fost marcată.

Deși tehnologii asemănătoare au mai fost testate și în trecut, rezultatele au fost slabe și imprecise. Experimentul actual a ajutat subiecții să ”tasteze” până la 12 cuvinte pe minut, după ce echipa de cercetători le-a indicat selecția anumitor litere.

Potrivt cercetătorilor ce au desfășurat experimentul, rezultatele sunt extrem de promițătoare. Având în vedere că macacii au creiere cu mult inferioare decât cele ale oamenilor, potențialul tehnologiei poate fi mult mai ridicat atunci când va fi folosit de oameni.

Acest experiment nu trebuie confundat cu cel desfășurat de Jesse Anderson, ce a programat câteva milioane de maimuțe virtuale cu scopul de a recrea operele complete ale lui Shakespeare. Conform problemei, o maimuță ce tastează la întâmplare, având un timp infinit la dispoziție, va putea crea aproape cu siguranță un text dat, inclusiv operele complete ale lui William Shakespeare. În septembrie 2011, testul creat de Anderson era 99,99% complet.

Autor: George Stanciu