Descoperire surprinzătoare în Marea Piramidă din Giza: ce au găsit cercetătorii
Oamenii de știință au descoperit, în Marea Piramidă din Giza, două cavități despre a căror existență nu se știa până acum.
Marea Piramidă din Giza a fost construită cu aproximativ 2.560 de ani înaintea erei noastre, în timpul faronului Khufu (Cheops). În cadrul proiectului numit Scan Pyramids, care implică universități, companii și instituții științifice, fascinanta construcție a reprezentat unul dintre obiectele de studiu. Pentru aceste cercetări, sunt folosite tehnologii moderne: termografie în infraroșu, radiografie imaginativă bazată pe miuoni și reconstrucție 3D, toate acestea fiind non-invazive și non-distructive pentru monument.
Cercetătorul Mehdi Tayoubi a explicat cum funcționează această radiografiere bazată pe miuoni: ”similari razelor X care pot penetra corpul și permit observarea oaselor, aceste particule elementare cântăresc de 200 de ori mai mult decât electronii și pot trece prin orice structură înainte de a fi absorbiți, chiar și prin pietre mari și solide”. Cu ajutorul acestei tehnici, oamenii de știință implicați în proiect spun că au găsit un „vid” în spatele fațadei nordice și un altul în latura nord-estică a piramidei. Forma, dimensiunea și poziția exactă a cavităților misterioase vor fi stabilite după mai multe cercetări. Experții spun că vor avea rezultatele finale în primele trei luni ale anului 2017.
„Putem confirma acum existența unui vid ascuns în spatele fațadei nordice, care ar putea avea forma cel puțin a unui coridor care străbate interiorul Marii Piramide”, au declarat experții, citați de The Telegraph. Până de curând, se credea că piramida cu o înălțime de 146 de metri, considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și construită pentru a servi drept mormânt pentru faraon, are trei încăperi.