Asus ROG PG348Q + GT51 + Spatha – Un sistem perfect pentru gaming [REVIEW]
Am avut ocazia de a testa unul dintre cele mai performante desktop-uri de pe piață și am văzut ce înseamnă gaming-ul autentic.
”Libertatea înseamnă să nu fi nevoit vreodată să ceri scuze”, spunea Al Pacino în filmul ”Avocatul Diavolului”. A fost una dintre primele replici pe care mi le-am amintit în timp ce testam un sistem de gaming alcătuit în exclusivitate din componente produse de către divizia ROG din cadrul Asus.
Asus ROG PG348Q + GT51 + Spatha – Introducere
La fel cum libertatea înseamnă lipsa nevoii de a oferi scuze, gaming-ul adevărat înseamnă să nu fii nevoit vreodată să-ți pui întrebarea: oare va rula? Gaming-ul adevărat înseamnă să poți umbla în setările video, fără a avea grija că un joc nu va mai rula la fel de bine.
[related]
În cazul în care ai urmărit CES 2016, probabil ai văzut ROG GT51, desktop-ul monstru prezentat de Asus în timpul evenimentului. Cu un design cât se poate de agresiv, acesta arată mai degrabă precum un dispozitiv pe care te-ai aștepta să-l vezi în biroul lui Tony Stark. Cel mai probabil, unul dintre elementele care m-a dus cu gândul la Iron Man a fost cercul din partea frontală, care se asemănă extrem de mult cu acel ”Arc Reactor” care-l ține în viață pe super-eroul din filmele Avengers.
Elementul acesta asemănător cu o turbină nu este prezent doar pentru a adăuga un plus la capitolul design. El este, de fapt, o componentă a sistemului de aerisire și are rolul a trage aer. Acesta este eliminat ulterior prin partea din spate a calculatorului, dar și prin partea superioară. Chiar și așa, aerisirea nu este una perfectă, însă voi dezvolta respectivul subiect mai încolo, atunci când vor vorbi despre performanțele fiecărei componente în parte.
Pe lângă PC-ul ROG GT51, am avut ocazia de a folosi și un monitor Asus ROG PG348Q. Este ultimul monitor produs de Republic of Gamers, care nu afișează imagini în formatul 16:9 folosit de majoritatea dispozitivelor din ziua de azi. Taiwanezii au optat, în schimb, pentru formatul 21:9, rezoluția fiind de 3.440 x 1.440 de pixeli. Nu avem, însă, de-a face aici cu un dispozitiv ieftin. De fapt, Asus ROG Swift PG348Q este mai scump de cât mulți dintre competitorii săi. Din fericire, compania a reușit să includă suficient de multe feature încât să justifice, în mare măsură, prețul.
Niciun sistem de gaming adevărat nu este complet fără un mouse pe măsură, iar în cazul de față, am putut folosi modelul ROG Spatha. În general, producătorii au tendința de a exagera când vine vorba de prezentarea produselor lor, iar Asus cu siguranță nu face excepție. Dar de această dată, compania taiwaneză a oferit cea mai bună descriere, declarând că ROG Spatha este ”un simbol al statutului, pentru a da de înțeles că ești pus pe treabă”. Spatha nu m-a impresionat la prima atingere, însă după două săptămâni de utilizare, pot să spun că mă sperie ideea de a reveni la vechiul meu mouse.
Toate acestea nu sunt produse foarte ieftine, iar Asus trebuie să furnizeze ceva cu adevărat impresionant pentru a justifica prețul. Mai jos voi enumera ceea ce eu cred că reprezintă principalele puncte pro și contra ale gadget-urilor pe care le-am testat.
Asus ROG PG348Q + GT51 + Spatha – Puncte Pro
Performanțele, în mod evident, sunt principalul aspect pe care trebuie să-l tratez. În ziua de astăzi, foarte mulți gameri preferă să-și asambleze singuri calculatoarele, cu componentele alese de ei. Ar putea părea destul de greu la prima vedere, însă cu puțină documentare și câteva tutoriale pe YouTube, vei putea depăși orice problemă. De ce ai vrea să îți construiești singur calculatorul? În primul rând, pentru a economisi bani, și în al doilea rând, pentru a nu fi nevoit să faci sacrificii în privința specificațiilor.
Dar, în ciuda acestor lucruri, încă mai există un număr foarte mare de persoane care preferă să cumpere sisteme desktop deja asamblate. Mai mulți producători au observat asta și s-au străduit pe parcursul ultimilor ani să lanseze terminale cât mai bune. ROG GT51 este cea mai nouă armă a celor de la Asus în lupta cu Dell, care deține Alienware, și are rolul de ajuta compania să-și crească cota pe piața gaming-ului high-end.
Cu o înălțime de aproape 60 de centimetri, sistemul este definiția pură a noțiunii de ”Tower PC”. Carcasa aceasta gigantică ascunde în interior un procesor Intel Core i7-6700K de 4GHz, care poate ajunge până la 4.6GHz, două plăci Nvidia GeForce GTX Titan X de 12GB, 64GB RAM, două SSD-uri de 512GB și un hard-drive standard de 3GB. Conectivitatea, desigur, nu este o problemă, partea frontală incluzând un jack pentru căști, unul pentru microfon, două porturi USB 3.0, un port USB3.1 Type C și unul USB 3.1 Type A. Pe spate, vei găsi, printre altele, încă șase porturi USB 3.0, două porturi USB 2.0, un port LAN și un jack audio.
Sistemul vine la pachet cu o brățară foarte interesantă pe care utilizatorul o poate folosi pentru a dobândi accesul la o partiție ascunsă din calculator. De asemenea, brățara poate activa modul Overclock și debloca PC-ul. Singurul lucru necesar este apropierea brățării de zona marcată cu simbolul NFC, situată pe partea din față, lângă emblema ROG.
Cu specificații precum cele menționate mai sus, este ușor de dedus faptul că nu am avut parte de nicio problemă în timpul jocurilor. Am încercat de această dată Rise of the Tomb Raider și jocurile Metro Redux. Cele două au rulat constant cu 60 fps, la rezoluția optimă a monitorului (3.440 x 1.440) și cu detaliile la maxim. Nici cu Rise of the Tomb Raider, unul dintre cele mai pretențioase jocuri de pe piață, nu am avut mari probleme, acesta menținându-se constant între 40 și 50 fps. Performanțele au început să scadă foarte mult în momentul în care am selectat Supersampling Anti-Aliasing (SSAA) în loc de FXAA, astfel că la un moment dat am înregistrat chiar și 19 fps.
Am efectuat, desigur, și un test de stabilitate folosind AIDA64, iar rezultatele mi-au dat de înțeles că avem de-a face cu o aerisire nu foarte bună, lucru pe care l-am menționat și mai devreme. După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, throttling-ul a ajuns până la 50%, programul detectând o supraîncălzire a componentelor. Nu este de mirare, având în vedere că primele două nuclee par a fi avut temperaturi medii de peste 90 de grade.
După cum am mai spus, în timpul tuturor acestor teste am folosit un monitor curbat Asus ROG Swift PG348Q cu o diagonală de 34 de inci, care suportă o rezoluție de 3.440 x 1.440 de pixeli (format 21:9). Nu pot să spun că m-au atras în trecut modelele ultra-wide, însă ele pot fi utile în timpul activității de gaming, întrucât oferă un câmp vizual mult mai mare. În The Division, de exemplu, vei putea naviga mai sigur în Dark Zone, existând un risc mai mic să nu observi potențiali agenți periculoși, în timp ce în jocurile MOBA vei avea o perspectivă mai bună asupra hărții.
Monitorul include tehnologia Nvidia G-SYNC și are o rată de reîmprospătare de 100Hz. Pentru a beneficia de G-Sync, este necesară o placă video Nvidia compatibilă. De asemenea, sunt prezente două boxe de 2W care oferă o calitate a sunetului suficient de bună pentru unii utilizatori. Însă dacă îți permiți să dai peste 1.000 de euro pe un monitor, probabil ai suficiente resurse financiare și pentru niște boxe decente.
Luminozitatea este extrem de bună, în rând cu ceea ce oferă cele mai performante monitoare de pe piață, iar nivelul de negru este unul acceptabil. Taiwanezii au inclus și diverse moduri, pentru a vă ajuta în timpul gaming-ului. Modul Racing, selectat încă de la început, are rolul de a reduce input-lag-ul (diferența de timp dintre momentul în care apeși pe un buton și momentul în care se petrece o acțiune pe ecran), în timp ce modul FPS oferă un contrast mai mare.
Nu în ultimul rând, avem mouse-ul ROG Spatha, cu 12 butoane programabile. Construit special pentru cei care joacă în mod constant jocuri MMO, Asus ROG Spatha poate ajunge până la 8.200 DPI, iar atunci când se află în modul wireless, comunică cu calculatorul printr-o rețea pe 2.4GHz, pentru a reduce lag-ul. Merită menționat că, atunci când este conectat cu PC-ul, Spatha are un polling rate record de 2.000Hz.
Acest polling rate reprezintă frecvența cu care mouse-ul își raportează poziția calculatorului în fiecare secundă. Astfel, o rată de 2.000Hz, înseamnă că dispozitivul își transmite poziția de 2.000 de ori pe secundă, sau de două ori în fiecare milisecundă. Pe de o parte, acest lucru poate reduce lag-ul dintre mouse și ecran, însă pe de altă parte, va pune presiune pe procesor și va utiliza mai multe resurse.
În timpul jocurilor, ROG Spatha se comportă decent, se simte bine în mână, iar numeroasele butoane configurabile pot fi extrem de utile în jocuri precum League of Legends, DOTA 2, Overwatch sau The Division. Iar dacă DPI-ul nu te satisface, ai la dispoziție un buton în spatele scroll-ului prin care poți accesa diferite moduri.
Design-ul unității centrale este unui agresiv, așa cum am spus mai devreme, iar un rol important îl are acea ”turbină”. Alături de ea, pe partea frontală, se găsesc alte trei zone iluminate, inclusiv două dungi verticale și o emblemă Republic of Gamers. De asemenea, pe partea laterală avem un geam, care ne permite să vedem componentele din interior, inclusiv cele două plăci Nvidia GeForce Titan X.
Dezamăgitoare este cantitatea foarte mare de plastic folosită în construcția calculatorului. Trebuie să ținem cont că avem aici de-a face cu o bestie care trece ușor de 4.000 de dolari. Cel mai probabil, unul dintre motivele pentru care Asus a ales să îmbine metalul cu foarte mult plastic este greutatea. Unitatea deja cântărește foarte mult, iar prin introducerea unor elemente din metal adiționale, greutatea sa ar fi crescut și mai mult.
Monitorul ROG Swift P348Q beneficiază de același design futurist, cu numeroase componente fabricate din metal polizat. Curbura nu este extrem de pronunțată, iar standul poate fi ajustat extrem de ușor. Pe partea inferioară a acestuia se găsește o lumină care proiectează în jos embela ROG. Instalarea este relativ ușoară, ecranul fixându-se de stand printr-un disc.
Mouse-ul ROG Spatha are un șasiu fabricat dintr-un aliaj de magneziu și include trei zone iluminate: cea din stânga, în care sunt situate șase butoane programabile, scroll-ul și emblema ROG. Butoanele se simt foarte bine la atingere, însă, la început, s-ar putea să apăsați de câteva ori, din greșeală, pe cele din stânga.
Asus ROG PG348Q + GT51 + Spatha – Puncte Contra
Apariția noilor plăci Nvidia este principalul motiv pentru care nu ar trebui să cheltui atât de mulți bani pe un asemenea calculator. Extrem de scumpa Titan X este depășită nu doar de noua placă GeForce GTX 1080, dar și de GTX 1070. Pentru a fi mai clar, o placă video de nici 400 de dolari oferă performanțe mai bune decât una de 1.000 de dolari. Nu știu exact ce vină are Asus în această situație, dar adevărul este următorul: avem de-a face cu un sistem extrem de performant, dar care beneficiază de două plăci video depășite și la performanțe, dar mai ales la raportul calitate/preț.
Prețul este un factor important pentru orice cumpărător din România. Astfel, nu foarte multe persoane vor fi dispuse să cumpere un calculator cu banii pe care i-ar putea da pe o mașină. În funcție de configurația aleasă, prețul unui calculator ROG GT51 poate depăși 4.000 de dolari, iar în unele țări, se apropie de 5.000 de dolari. Asta ca să nu mai menționez monitorul, care valorează peste 5.000 de lei și mouse-ul de 770 de lei.
Asus ROG PG348Q + GT51 + Spatha – Concluzie
În cazul în care te numeri printre cei care își doresc să joace în acest moment cele mai noi jocuri, iar orice în afară de cea mai bună calitate este inacceptabil (și ai resursele necesare), atunci acesta este calculatorul pe care îl cauți. Cu două plăci Titan X, un procesor care poate ajunge la 4,6GHz și 64GB RAM, cu greu vei găsi un joc care îți va pune probleme. În caz contrar, merită să aștepți apariția sistemelor cu Nvidia GeForce GTX 1080 și 1070, precum și iefinirea acestor plăci video.