30 aug. 2016 | 12:16

Astronomii au descoperit un semnal misterios venit din spațiu

ȘTIINȚĂ
Astronomii au descoperit un semnal misterios venit din spațiu

Oamenii de știință au recepționat un semnal misterios venit de pe o stea îndepărtată.

Vă spuneam în urmă cu câteva zile că oamenii de știință au descoperit o planetă asemănătoare Pământului, situată la doar 4 ani lumină de noi. Acel corp, numit Proxima b, ar putea fi explorat în viitorul apropiat cu ajutorul unor roboți. Nu același lucru poate fi spus și despre planetele din jurul stelei HD164595, însă oamenii de știință au motive să creadă că acestea ar putea găzdui forme inteligente de viață.

Asta deoarece au reușit să recepționeze de curând un semnal venit din direcția stelei respective. HD 164595 are o masă aproape identică cu cea a Soarelui, însă este situată la aproximativ 95 de ani lumină distanță de noi. Astronomii susțin că vârsta ei ar fi de aproximativ 6,3 miliarde de ani și au observat, până în prezent, o planetă situată în apropierea ei. Aceasta este numită ”HD 164595 b” și poate efectua o orbită completă în jurul stelei în 40 de zile.

Semnalul a fost descoperit de astronomii din cadrul radiotelescopului RATAN-600, situat în Zelenchukskaya, în partea de sud a Rusiei. ”Nimeni nu afirmă că semnalul a fost trimis de către o civilizația extraterestră, dar cu siguranță merită studiat”, scrie Paul Gilster pe site-ul Centauri Dreams. În funcția de sursa semnalului, am putea avea de-a face cu o civilizația Kardașev de tip I, sau chiar de tip II.

Conform Wikipedia, în 1964 astrofizicianul rus Nicolai Kardașev a clasificat civilizațiile în funcție de cantitatea resurselor energetice consumate. Astfel, tipul I include civilizații care folosesc resursele energetice ale planetelor pe care au apărut. De cealaltă parte, o civilizația de tipul II folosește de 10 miliarde de ori mai multă energie decât tipul I, prin captarea ei de la steaua mamă. Nu în ultimul rând, o civilizația de tipul III ar folosi energia unei întregi galaxii.

Descoperirea respectivă va fi discutată în cadrul următoarei întâlniri a comitetului SETI, care va avea loc în data de 27 septembrie. Ars Technica a contactat un astronom din cadrul universității Texas A&M, iar acesta din urmă a afirmat că nu ar fi surprins dacă semnalul ar avea origini terestre, întrucât a fost descoperit pe o frecvență folosită de armată.