16 oct. 2016 | 11:00

Apple Watch pare a fi cel mai precis smartwatch pentru fitness

ACTUALITATE
Apple Watch pare a fi cel mai precis smartwatch pentru fitness

Piața gadgeturilor purtabile a crescut semnificativ în ultimii ani, pornind aproape exclusiv de la abilitatea ceasurilor și brățărilor de a măsura și încuraja efortul fizic. Se pare că nu toate sunt însă la fel de precise, iar Apple Watch este în frunte.

În cazul în care cochetați cu achiziția unui ceas inteligent sau a unei brățări cu abilități de monitorizare a sesiunilor de fitness, opțiunile sunt virtual nelimitate. Mai mult decât atât, varietatea de prețuri este atât de mare, încât tinde să fie imposibil de înțeles de ce ai da 350 de euro pe un dispozitiv care, la prima vedere, pare să îndeplinească aceleași sarcini ca unul de 50 euro. De multe ori, diferența pare să fie doar estetică, dar în realitate, calitatea senzorilor din interior face diferența.

Având în vedere că unele dintre ceasurile inteligente aflate pe piață vin cu cititor de ritm cardiac, multe persoane cu afecțiuni de inimă se bazează pe respectivele valori ca o formă de auto-diagnosticare. Dacă senzorii folosiți nu sunt preciși, urmările pot fi destul de serioare. Pornind de la această premisă, cei de la TIME au citat un studiu din publicația de specialitate JAMA Cardiology care vizează compararea performanței smartwatch-urilor moderne cu echipamente medicale profesionale.

Testul respectiv a fost realizat pe 50 de adulți sănătoși folosind cinci gadgeturi, patru ceasuri – Apple Watch, Fitbit Charge HR, Mio Alpha si Basis Peak și o bandă care vine fixată în jurul pieptului. Aceasta din urmă, care este un instrument dedicat pentru astfel de măsurători și îndeplinește o singură funcție, a avut cea mai mare precizie în comparație cu un aparat medicat pentru monitorizarea ritmului cardiac. Diferența a fost de 1%. Apple Watch se mândrește cu o diferență de aproximativ 10 procente, o variație care, deși este destul de mare, nu este neapărat îngrijorătoare. Mai triste sunt diferențele de 20 – 25% înfățișate de celelalte ceasuri.

Ca un sfat din partea doctorului Gordon Blackburn, responsabil de acest studiu, în sesiunile de exerciții mai agresive, pentru menținerea preciziei citirilor cardiace, el recomandă fixarea cât mai bună a ceasulurilor pe mână. Deoarece se citește viteza fluxului sangvin, când contactul cu pielea nu mai este constant, scade precizia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele