Aplicația de mesagerie Apple nu e atât de sigură pe cât se credea
Apple a spus de mai multe ori că aplicația Messages (în trecut numită iMessage), prin care utilizatorii iOS pot trimit SMS-uri și mesaje criptate, e mai sigură decât alte instrumente.
Se pare că nu e complet adevărat, pentru că un document obținut de la Electronic Surveillance Support Team a autorităților din Florida detaliază modul în care Messages stochează metadate despre orice număr de telefon pe care încerci să în contactezi prin aplicație.
Aparent, când scrii un număr în Messages pe iPhone, aplicația atenționează serverele Apple, pentru a stabili dacă ar trebui să trimită mesajul prin SMS sau prin serviciul de criptare al companiei, în cazul în care recipientul folosește, de asemenea, aplicația.
Apple înregistrează aceste informații, împreună cu momentul în care ai scris numărul și cu adresa ta iP, care poate fi folosită pentru a determina localizarea aproximativă. Compania trebuie să furnizeze aceste informații când îi sunt cerute prin ordine judecătorești în investigații.
Apple a confirmat această colectare de date, într-o declarație acordată The Intercept și dar a specificat că iMessage are criptare end-to-end, așa că nu are acces la conținutul propriu-zis. De asemenea, aceeași declarație, preluată de The Next Web, menționează că Apple a făcut clar faptul că aceasta este limita informațiilor pe care e dispusă să o ofere autorităților, plus că acestea sunt sunt păstrate doar 30 de zile.
Așadar, aplicația nu colectează conținutul mesajelor, dar Apple nu a fost în totalitate transparentă în legătură cu intimitatea pe care o asigură serviciul, deși a pretins de mai multe ori că nu e înregistrată nicio urmă a comunicațiilor.