01 nov. 2016 | 12:21

Anumite aplicații de pe telefon te spionează prin ultrasunete chiar dacă sunt închise

ACTUALITATE
Anumite aplicații de pe telefon te spionează prin ultrasunete chiar dacă sunt închise

O serie de aplicații de pe telefon se folosesc de o nouă tehnologie pentru a-și spiona utilizatorii, iar experții în securitate sunt în alertă.

Tehnologia cunoscută ca ”ultrasonic cross-device tracking”, sau uXDT, este în centrul atenției experților în securitate, dar și Comisiei Federale pentru Comerț din Statele Unite, după ce aceasta ar fi folosită în scopuri malițioase.

O echipă de cercetători de la University College London (UCL) vor avea o prezentare la conferința Black Hat care arată cum aplicațiile de marketing ce monitorizează ultrasunetele reprezintă un pericol pentru securitate și confidențialitate. Exemplele includ telefoane care știu pe ce program te uiți la televizor și tablete care pot afla istoricul tău web de pe un notebook. În fiecare caz, aplicații de pe telefon pe care le-ai închis deja te pot asculta și pot trimite mai departe datele adunate.

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a informat deja dezvoltatorii de aplicații cu privire la pericolele folosirii de cod numit Silverpush. Publicația Fortune, citată și de digitaltrends.com, arată că FTC a avertizat că folosirea unui astfel de cod poate încălca drepturile la confidențialitate, deoarece nu informează utilizatorii despre abilitățile de înregistrare chiar și când aplicațiile sunt închise.

Conform echipei de la UCL, astfel de aplicații pot să facă și lucruri mai periculoase: acestea pot să monitorizeze conversații și chiar să înregistreze apăsări de taste. Tehnologia poate afecta și un calculator fără conexiune la internet, utilizat în scopuri de siguranță: acesta poate fi monitorizat de un telefon ce ascultă ultrasunetele. Cercetătorii de la UCL spun că astfel de aplicații, care nu oferă informații despre potențialul de ascultare și nu permit utilizatorilor să oprească o asemenea funcție sunt extrem de periculoase.

Vasilios Mavroudis, membru al echipei de la UCL, afirmă că dezvoltarea Internetului Tuturor Lucrurilor (IoT), crește exponențial riscurile de ascultare prin ultrasunete, deoarece nu sunt standarde cu privire la securizarea unor asemenea semnale. Aceeași echipă a creat un patch pentru dispozitivele Android ce permite acces la funcțiile de ultrasunete pentru utilizatori, dar acesta este doar începutul.