20 dec. 2016 | 13:37

Antimateria a fost măsurată pentru prima dată

ACTUALITATE
Antimateria a fost măsurată pentru prima dată

Oamenii de știință au învățat cum să măsoare antimateria, iar rezultatele sunt surprinzătoare pentru comunitatea științifică.

Proiectul de colaborare ALPHA a anunțat că a reușit să măsoare, pentru prima dată, spectrul optic al unui atom de antimaterie. Descoperirea deschide o nouă eră de cercetare în domeniul măsurărilor de precizie, fiind rezultatul a peste 20 ani de muncă a comunității CERN.

Hidrogenul a fost folosit în cadrul acestui experiment, fiind cel mai răspândit, cel mai simplu și cel mai înțeles atom din Univers, spectrul său fiind măsurat cu o precizie foarte mare. Pe de altă parte, atomii de antihidrogen sunt puțin înțeleși: deoarece Universul pare să fie compus aproape în totalitate din materie, antiprotonii și pozitronii, componentele unui atom de antihidrogen, trebuie produși și asamblați în atomi înainte ca spectrul atomului să fie măsurat.

Rezultatele testelor de astăzi oferă prima observației a liniei spectrale a unui atom de antihidrogen, iar în limitele experimentului, se arată că nu există diferențe în comparație cu spectrul echivalent al unui atom de hidrogen, conform home.cern.

Antimateria, în forma antihidrogenului, este creată prin amestecul plasmei de la aproximativ 90.000 de antiprotoni de la Deceleratorul de Antiprotoni cu pozitroni, rezultând producerea a aproximativ 25.000 de atomi de antihidrogen, la fiecare încercare. Pentru a fi studiați, aceștia trebuie capturați, iar în medie, se pot captura 14 anti-atomi la fiecare test. Aceștia sunt iluminați cu un laser ce operează la o frecvență atent calibrată, iar cercetătorii pot observa interacțiunea fasciculului cu stările interne ale antihidrogenului.

Descoperirile și similitudinile dintre atomii de hidrogen și de antihidrogen sunt în concordanță cu modelul standard, din fizica particulelor elementare. Această teorie descrie cel mai bine particulele și forțele dintre acestea, prezicând că hidrogenul și antihidrogenul ar trebui să aibă caracteristici spectorscopice identice.