Americanii au descoperit un spion chinez în interiorul FBI-ului

Americanii au descoperit un spion chinez în interiorul FBI-ului

Americanii se confruntă cu un nou caz extrem de grav de spionaj.

Relațiile diplomatice dintre Statele Unite ale Americii și China ar putea fi afectate de un nou caz de spionaj extrem de grav. De această dată, după cum scrie site-ul Observer, americanii au descoperit un spion chinez chiar în cadrul FBI-ului. Departamentul de Justiție a scos la iveală informația, sugerând faptul că persoana acuzată lucra de ani buni în cadrul organizației.

Kun Shan Chun ar fi numele celui care ar fi transmis informații secrete către guvernul chinez pe parcursul timpului. El lucra acolo încă din anul 1997 și deja ar fi pledat vinovat. Chun folosea numele ”Joey” și ocupa funcția de tehnician în cadrul biroului din New York, unde se găsesc aproximativ 10% dintre toți angajații FBI. Încă din anul 1998, el a avut acces la orice document strict secret, accesarea informațiilor clasificate fiind unul dintre principalele aspecte ale meseriei sale.

Între 2011 și 2016, el a furnizat numeroase informații unui reprezentant al guvernului chinez. Acestea includeau identitatea și planurile de călătorie ale unui agent FBI, informații în legătură cu organizarea internă și fotografii ale unor documente cu privire la tehnologii de spionaj. După ce au aflat de activitățile angajatului lor, cei de la FBI au aranjat o întâlnire între el și un presupus spion chinez (care, de fapt, era un agent sub acoperire), pentru a-l prinde în flagrant.

Cât despre motivele pentru care Chun ar fi trădat, acestea par a fi destul de banale. El urma să primească o parte din banii pe care chinezii i-ar oferi persoanei sale de contact. De asemenea, Chun ar fi beneficiat și de cazări la anumite hoteluri și prostituate, toate plătite de către guvernul chinez. Aceasta nu este prima oară când FBI-ul se confruntă cu asemenea cazuri de spionaj.

După cum scrie site-ul Observer, când vine vorba de guvernul chinez, nu poate fi ignorat faptul că aproape toții spionii sunt cetățeni americani cu origini chinezești.

Citește și:
Etichete: