Aerul din acest oraș este atât de toxic, încât oamenilor li se cere să rămână în case
Guvernul indian a declarat stare de urgență la nivel național, pentru că nivelul de poluare din aer din capitala New Delhi a atins un nivel de 16 ori mai mare decât limita de siguranță.
Din acest motiv, 1.800 de școli s-au închis, tocmai pentru a ține copiii cât mai mult în casă, iar oamenii au început să migreze din ce în ce mai mult în afara orașului. Arvind Kejriwal, ministrul Delhi, a numit orașul „o cameră de gazare”. Poate că sună exagerat, dar orașul se află în zona roșie a Indexului de Calitate a aerului de o săptămână, iar lucrurile se înrăutățesc. Guvernul le-a cerut oamenilor să părăsească casele cât mai puțin posibil, mai ales dacă au probleme de sănătate. Potrivit oficialilor, nivelul de poluare a crescut din cauza arderii miriştilor, după recoltarea culturilor.
Când cercetătorii măsoară nivelul de poluare din aer, iar două tipuri de particule în calcul: PM10 și PM2.5. Limitele de siguranță pentru aceste particule ar fi 100 de μg/m3, respectiv 60 de μg/m3, dar chiar și în această cantitate reprezintă o amenințare. În New Delhi, aceste niveluri au ajuns la 876 de μm/m3, respectiv 680 μm/m3, potrivit Science Alert.
India are cea mai mare incidență a bolilor sistemului respirator, drept dovadă a faptului că situația critică nu e o glumă. Există și dovezi ale faptului că particulele metalice din arderea combustibilului ar putea provoca Alzheimer. Ceea ce e și mai îngrijorător e că în martie, New Delhi era unul dintre cele mai poluate orașe din lume, dar nu în acest stadiu. PM2.5 încă de afla la 153 μg/m3. Involuția situației se poate vedea și în fotografia de mai jos:
Kalkaji, as viewed from 15th floor of a building in Nehru Place, New Delhi.
Pic 1: Aug 22, ’16
Pic 2: TodayAround same time. #Pollution pic.twitter.com/UfLeOwCf31
— Rajesh Advani (@advanirajesh) November 3, 2016