16 feb. 2016 | 15:49

Acesta este noul material semiconductor care va înlocui siliciul

ACTUALITATE
Acesta este noul material semiconductor care va înlocui siliciul

Siliciul este aurul modern. Acesta se regăsește în cel mai mic și mai inofensiv aparat pe care îl vezi în jurul tău. Într-un viitor apropiat acesta ar putea dispărea.

Noi materiale semiconductoare încep să fie dezvoltate de cercetători, care să înlocuiască într-un final siliciul. În cariera sa ilustră, care se îndinde de peste 50 de ani în lumea calculatoarelor, siliciul tinde să fie tras încet pe dreapta, în favoarea unor materiale cu proprietăți conductoare mai bune.

Noul material semiconductor este construit pe baza unei geometrii atomice 2D, asemănătoare cu grafenul, însă cu o structură atomică mult mai eficientă decât bătrânul siliciu, întrecându-l în conductivitate.

Noul material semiconductor este un monoxid de staniu, iar pentru că structura atomică este 2D (adică stratul respectiv are grosimea unui atom), viteza cu care electricitatea se transmite prin materiale atât de subțiri este mult mai mare decât prin structuri 3D cum este cea a siliciului.

Aparent, unicitatea acestui material vine din posibilitatea de a permite atât electronilor încărcați negativ cât și cei pozitiv să se deplaseze cu o viteză mai mare prin acest material decât o fac prin siliciu. În plus, monoxidul de staniu permite mișcarea cu o viteză mai mare nu doar a electronilor pozitivi și negativi, dar și a pozitronilor care este antiparticula electronului. În noul material 2D, atât electronii cât și pozitronii se mișcă cu o viteză mult mai bună decât în siliciu, lucru care face posibilă introducerea de procesoare mai mici și mult mai rapide decât cele din zilele noastre, într-un viitor cât mai apropiat.

Conform lui Ashutosh Tiwari, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea noului material la Universitatea din Utah, e posibil ca ”în doi, trei ani să vedem cel puțin un prototip care să conțină cipuri construite din monoxid de staniu.” Dacă omul de știință are dreptate, înseamnă siliciul tocmai își petrece ultimele sale zile de glorie.