22 dec. 2016 | 10:23

Acesta este cel mai toxic arbore din lume

ȘTIINȚĂ
Acesta este cel mai toxic arbore din lume

Arborele Mancinella poate fi găsit în ziua de azi în America de Nord și America de Sud și este probabil cel mai toxic arbore din lume.

Arborele Mancinella (Hippomane mancinella) crește în partea de sud a Americii de Nord și în nordul Americii de Sud și este considerat ”cel mai toxic copac din lume” în Cartea Recordurilor Guinness. Asta deoarece orice formă de interacțiune cu acesta sau cu substanțele produse de el poate avea consecințe extrem de grave pentru o persoană.

Potrivit site-ului Atlas Obscura, Mancinella nu se deosebește de ceilalți arbori prin înfățișarea sa și produce fructe de mici dimensiuni, cu o culoare galben-verzuie, care se asemănă, la prima vedere, cu merele. Însă ceea ce-l separă de restul este gradul extrem de ridicat de toxicitate. De fapt, acesta este atât de periculos, încât nu este recomandat să mâncați fructele sale, sau să atingeți crengile sau frunzele. De fapt, în cazul în care reușiți să identificați un asemenea arbore, cea mai bună soluție este să stați cât mai departe de el.

Mancinella mai este numit de către oamenii din America Centrală ”arborele morții”, iar motivele sunt cât se poate de clare. Conform Wikipedia, substanța albă secretată de acesta conține forbol și elemente iritante, care pot da naștere unor reacții alergice puternice. În timpul unei ploi, chiar și o simplă picătură care conține substanța respectivă poate duce la apariția unor bășici. Site-ul Descoperă.ro menționează că băștinașii își legau prizonierii de copaci și așteptau să plouă, pentru ca apa să se îmbine cu toxina și să curgă pe trupurile celor chinuiți, provocându-le arsuri și iritări puternice pe piele.

Mai mult decât atât, copacul nu poate fi înlăturat foarte ușor cu ajutorul focului. Asta deoarece fumul care ia naștere prin arderea acestuia poate produce răni extrem de grave la nivelul ochilor. Cât despre fruct, acesta ar putea fi fatal, deși nu a fost consemnată vreo moarte cauzată de ingestia sa în literatura modernă. Fructul poate cauza sângerări, gastroenterite și infecții bacteriene, dar poate duce și la obstrucția căilor respiratorii.

Documentele istorice menționează că o săgeată otrăvită cu substanța produsă de Mancinella l-ar fi omorât pe conchistadorul Juan Ponce de Leon, primul guvernator al coloniei spaniole ”La Florida”. În ziua de azi, în multe zone, precum Curaçao, autoritățile au plasat semne de avertizare lângă arborii Mancinella. Unul dintre puținele animale care se hrănește cu fructele produse de aceștia este specia de iguana cunoscută drept ”Ctenosaura similis”.