08 iul. 2016 | 12:10

Acest videoclip este printre cele mai bune iluzii ale anului

VIDEO
Acest videoclip este printre cele mai bune iluzii ale anului

La prima vedere, punctele din imaginea de mai sus îți dau impresia că se mișcă.

În fiecare azi afli câte ceva nou. De exemplu, eu am aflat astăzi că există un concurs în urma căruia este stabilită cea mai bună iluzie a anului. O căutare rapidă pe Google și vei afla că respectivul concurs a fost creat în anul 2005 de către profesorii Susana Martinez-Conde și Stephen Macknik. Pe parcursul celor 11 ani de existență, acesta a avut parte de unele schimbări, iar în ziua de azi, persoane din toată lumea sunt invitate să participe cu diverse iluzii și să voteze pentru cea mai bună.

Pe site-ul Sploid am descoperit videoclipul de mai sus, unul dintre numeroasele care ar putea câștiga în acest an. Numeroasele puncte pe care le poți vedea în cadrul său vă dau impresia că se deplasează, însă, de fapt, acestea nu se mișcă deloc. Motivul pentru care această iluzie se produce este unul destul de simplu. Pe suprafața punctelor veți observa mai multe linii. Unele dintre ele sunt negre, altele sunt albe.

Aceste linii își pot schimba culoarea, iar în cazul în care sunt sincronizate foarte bine, vor crea privitorului impresia că se deplasează. În videoclipul respectiv sunt afișate, printre altele, o serie de bețe și un pătrat, care, în ciuda aparențelor, nu se deplasează. Probabil cea mai interesantă iluzie este cea în care avem impresia că vedem valuri.

După cum am spus, materialul de mai sus este doar unul dintre cele care vor să câștige premiul pentru cea mai bună iluzie a anului 2016. Dacă accesați acest link, veți vedea toate videoclipurile participante. Unele dintre ele sunt extrem de interesante, altele se bazează pe trucuri pe care mulți dintre noi le cunoaștem deja. Din câte se pare, preferatul utilizatorilor este cel în care putem vedea diverse obiecte și imaginile lor în oglindă.