02 nov. 2016 | 15:39

Această teorie ar putea explica apariția Lunii și asemănarea ei cu Terra

ACTUALITATE
Această teorie ar putea explica apariția Lunii și asemănarea ei cu Terra

Există mai multe teorii legate de „nașterea” Lunii, dar nu se poate spune că misterul a fost elucidat. 

A apărut o nouă teorie care ar putea rezolva această dilemă. Ideea din spatele ei e că Luna a apărut în urma unui impact puternic şi, mai mult, oferă şi o explicație pentru faptul că satelitul natural al Pământului are în structură multe elemente comune cu planeta noastră.

Noua teorie a fost lansată de cercetătorii de la Universitatea din California și se bazează pe teoria populară a apariției Lunii. Aceasta susține că, în perioada târzie a formării Sistemului Solar, mai exact în faza marilor impacte, când planetele se ciocneau între ele, un obiect spaţial de mărimea actualei planete Marte a lovit ceea ce urma să devină planeta Pământ, difuzând o cantitate de materie regăsită în componenţa Lunii.

Acest impact a creat acel angular momentum al sistemului Lună-Pământ, ceea ce i-a dat Terrei, în primă fază, o durată a zilei de doar cinci ore. Peste mii de ani, Luna s-a îndepărtat suficient de mult de Pământ, iar rotaţia acestuia a încetinit până când a apărut ziua de 24 de ore.

Există o serie de nereguli cu privire la această teorie, iar cercetătorii și-au propus să găsească o rezolvare. Una se referă la compoziţia asemănătoare a Pământului şi a Lunii. Satelitul natural al Pământului este format din aproximativ aceleaşi materiale care intră şi în compoziţia planetei noastre, cu excepția unor conpuşi volatili evaporați cu mult timp în urmă. Această caracteristică diferențiază Luna de orice alt obiect din Sistemul Solar, potrivit Daily Mail.

O altă problemă se referă la faptul că, dacă Luna a apărut în urma acumulării unor materiale care se roteau în jurul Ecuatorului, ar fi trebuit să fie poziţionată pe orbită deasupra Ecuatorului. Însă, orbita actuală a Lunii este înclinată cu cinci grade faţă de Ecuator.

Experții Sarah Stewart, Matija Cuk, Douglas Hamilton şi Simon Lock au creat un model alternativ. În anul 2012, Matija Cuk şi Sarah Stewart au emis teoria potrivit căreia acel angular momentum din sistemul Lună-Pământ ar fi fost transferat către sistemul Pământ-Soare. Acest model prezintă varianta unei coliziuni cu energie ridicată, care ar fi difuzat o cantitate de vapori şi de materiale lichide ale Pământului, care s-ar fi amestecat. Astfel, atât Pământul, cât şi Luna s-ar fi format din același material, ceea ce ar explica faptul că au o compoziţie asemănătoare.