Această nouă baterie îți va ține telefonul în viață o săptămână

Această nouă baterie îți va ține telefonul în viață o săptămână

Bateriile litiu-ion sunt călcâiul lui Ahile al telefoanelor moderne. În ziua de azi este foarte greu să construiești aparate performante care folosesc aceeași tehnologie a bateriilor de acum 40 de ani, fără să nu le faci din ce în ce mai mari.

Ei bine cercetătorii sud-coreeni de la Pohang University of Science and Technology au dezvoltat o pilă de combustie care consumă combustibilul de la anod prin oxidare electrochimică generând curent electric continuu de joasă tensiune. Deși pilele de combustie au existat până acum, sud-coreenii au reușit să miniaturizeze un astfel de sistem la mărimi convenabile încât să înlocuiască bateriile prezente în telefoanele mobile. Cercetătorii consideră că o versiune mai mare și mai eficientă a noii pile de combustie ar putea prelungi durata de viață a tuturor dispozitivelor care funcționează pe bază de baterii, de la drone la mașini electrice.

Inovațiile aduse de noua pilă sunt faptul că este primul astfel de sistem care combină oțelul inoxidabil cu o peliculă subțire de electroliți care oferă ”emanații minime de căldură”. În acest fel noile ”baterii” nu se vor mai încălzi și nu va mai exista pericolul de explozie după perioade îndelungate de folosire, cum se întâmplă în cazul bateriilor litiu-ion. Dar chiar dacă noile ”pile în miniatură” oferă fiabilitate crescută, avantajul cel mai important al acestora este durata de funcționare crescută a tuturor dispozitivelor pe care le țin în viață. Asta ar însemna drone care să poată zbura pentru o oră non-stop și telefoane vârf de gamă care să trebuiască să fie încărcate doar odată pe săptămână.

Cum cercetătorii sunt sud-coreeni, nu m-ar mira să aflăm mai târziu că dezvoltarea noii pile a fost finanțată de Samsung și că tot gigantul corean va implementa noile ”baterii” în viitoarele sale telefoane. Un astfel de scenariu ar fi extrem de plauzibil.

Citește și: