Această metodă unică de deszăpezire ne va face iernile mai blânde

Această metodă unică de deszăpezire ne va face iernile mai blânde

Apa și frigul sunt adesea buni prieteni atunci când doresc să blocheze traficul rutier, să rupă oasele oamenilor și să provoce neplăceri în general. Cercetătorii de la Universitatea Nebraska-Lincoln cred că pot pune capăt acestui ”complot” în mod definitiv.

Folosing beton și curent electric, cercetătorul Chris Tuan de la UNL a găsit o metodă perfectă așa încât să poată opri străzile să mai înghețe. Punând în amestecul clasic de beton așchii de oțel și particule de carbon, Chris Tuan a putut să construiască o bucată de beton electrificat care topește gheața și zăpada în timp ce poate fi atinsă fără probleme.

Se pare că cercetătorul american a atras atenția Administrației Federale de Aviație (FAA în engleză) iar în luna martie a acestui an se vor face primele teste oficiale. Dacă acestea vor avea succes, FAA plănuiește să refacă asfaltul unui important aeroport american, dar nu pentru pistele de aterizare ci pentru zonele de îmbarcare ale mărfurilor. Aparent zonele respective susțin un trafic mare de cărucioare, motostivuitoare, bagaje, mâncare și multe altele iar curățarea zăpezii e făcută de angajații aeroportului care ar putea fi repartizați la alte departamente.

Această metodă unică de deszăpezire ne va face iernile mai blânde

Tuan a mai avut succes și în 2002 cu betonul său electrificat, când a ajutat la construirea podului Roca Spur din Nebraska. În acel an, furtuni de zăpadă care au durat câte trei zile au lovit podul iar autoritățile au cheltuit doar 230 de dolari pentru deszăpezire prin electrificarea asfaltului, în timp ce camioanele cu sare și alte chimicale ar fi costat mult mai mult.

E păcat totuși că noua tehnologie e adoptată atât de greu în America, iar de Europa nu mai vorbesc. Probleme precum drumuri închise din cauza zăpezii și a poleiului ar dispărea complet, în timp ce industria energetică și metalurgică ar avea de câștigat, totul însemnând mai multe locuri de muncă și drumuri permanent libere.

Citește și: