Această hartă explică cum totul se conectează în fizică

Această hartă explică cum totul se conectează în fizică

Fizica e un domeniu imens și foarte complex. Totodată, e unul dintre cele mai fascinante, tratând subiecte precum găurile negre, teleportarea cuantică și undele gravitaționale.

Totuși, dacă nu ai cunoștințe în domeniu, ți-ar putea fi foarte greu să înțelegi cum se conectează aceste concepte între ele. Utilizatorul de YouTube Dominic Walliman a creat o animație care să facă lucrurile mult mai clare. În clipul de mai sus, puteți vedea ilustrat foarte simplu cum se conectează majoritatea ramurilor fizicii între ele, încă de la fizica clasică a lui Isaac Newton și relativitatea și fizica cuantică ale lui Albert Einstein.

În doar opt minute, Walliman ne trece prin toată istoria fizicii. Începe cu mărul lui Newton și ajunge la eforturile oamenilor de știință de a explica găurile negre și de a unifica gravitația și mecanica cuantică. Evident, nu lipsesc nici materia întunecată și energia întunecată, care funcționează în teorie, dar nu au fost niciodată observate direct sau explicate clar.

Concluzia e că magia științei e tocmai că, pe măsură ce învățăm mai mult, apar și mai multe întrebări și lucruri de descoperit. Totuși, având în vedere faptul că cineva a reușit să explice în mai puțin de 10 minute cum se extinde Universul și din ce sunt făcute spațiul și timpul, poate că lucrurile nu sunt atât de înspăimântătoare.

După cum scriu și cei de la Science Alert, poate că ideea unei hărți a fizicii vă sperie, dar Walliman chiar a reușit să facă totul să pară simplu. După ce vezi clipul, poți să vezi harta în versiunea de poster aici și poți descărca o versiune la rezoluție mare de aici.

 

 

 

 

Citește și: