Această bicicletă-glonț pe bază de „energie umană” e cea mai rapidă din lume

Această bicicletă-glonț pe bază de „energie umană” e cea mai rapidă din lume

Limita celei mai mari viteze atinse vreodată de un mijloc de transport operat de oameni a fost depășită de bicicleta-glonț Eta, produsă de AeroVelo.

În cadrul World Human-Powered Speed Challenge de anul acesta, organizată în Battle Mountain, Nevada, bicicleta în formă de glonț (sau de ou, în funcție de preferințe) a atins viteza de 144.17 de kilometri/oră, depășind recordul de 139.45 km/oră stabilit în 2015, potrivit CNET.

Practic, bicicleta Aerovelo Eta a depășit recordul de două ori. Prima oară a fost pe 14 septembrie, când Todd Reichert a atins viteza de 140.98 km/h la pedalele neobișnuitei biciclete, iar a doua oară a fost pe 16 septembrie, când a atins 144.17 kilometri/oră. Puteți vedea demonstrația în clipul de mai sus.

Recordul din 2015 le aparține tot lor, iar Reichert și AeroVelo fac echipă bună încă din 2010, când au construit primul ornitopter operat de oameni. De asemenea, în 2013 au câștigat premiul Sikorsky pentru construirea cu succes a unui cuadrocopter, operat tot de oameni.

Pentru această realizare, canadienii au câştigat premiul de 250.000 de dolari, oferit de American Helicopter Society, acesta fiind ridicat de la suma inițială de 10.000 de dolari. AHS a lansat această provocare în 1980, iar de atunci, mai mult de 20 de echipe au încercat, de-a lungul timpului, să realizeze un aparat de zbor care să se ridice în aer, cu ajutorul „energiei umane”. Ideea era să continue munca lui Leonardo da Vinci şi să vină cu un proiect asemănător, pe care să îl pună în practică.

Citește și: