Această baterie revoluționară are nevoie doar de gravitație pentru a se reîncărca

Această baterie revoluționară are nevoie doar de gravitație pentru a se reîncărca

Gadgeturile au evoluat extraordinar de mult în ultimii ani, dar oricâte funcții ar include producătorii, dispozitivele portabile (și cele purtabile) au, în continuare, o problemă mare: autonomia. Mașinile electrice au și ele aceeași problemă, dar s-ar putea rezolva curând.

Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să găsească alternative la bateriile obișnuite, iar cel mai nou prototip de acumulator se folosește de gravitație pentru a ține dispozitivele în stare de funcționare.

Cercetătorii de la MIT au creat o baterie bazată pe lichid care se folosește de gravitație pentru a genera electricitate. Designul pentru acest acumulator  a fost publicat în revista Energy and Enviromental Science. Bateriile pe bază de lichid nu sunt noi – din contră, primul prototip a fost creat în 1970 – dar inginerii de la MIT cred că au găsit o metodă eficientă de a genera energie cu ajutorul lor.

Știința din spatele bateriilor pe bază de lichid este următoarea: electrozii negativi și pozitivi stau,  în formă lichidă, separați de o membrană; când particulele circulă dintr-o parte spre cealaltă a membranei, mișcarea lor prin lichid generează electricitate. Problema până acum cu acești acumulatori a fost că necesitau sisteme complexe de pompe pentru a fi eficiente.

Noul design elimină nevoia acestor sisteme și se folosește de un mecanism care permite lichidului să se miște doar cu ajutorul gravitației. Mai mult, sistemul permite creșterea sau scăderea fluxului doar prin modificarea gradului de înclinare a bateriei.

Din păcate, acumulatorul este doar  în stadiul de prototip și, chiar dacă funcționeaă, nu se știe când va ajunge pe piață. Totuși, bateria ar putea fi implementată într-o mașină concept, potrivit cercetătorilor implicați în proiect.

Mașinile electrice și gadgeturile nu sunt singurele care ar putea miza pe astfel de baterii în viitor. Ele ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți randamentul sistemelor alternative de generare a curentului electric, precum centralele eoliene sau cele solare.

Sursa: BGR