Vreţi internet la 10Gbps? În toamnă încep primele teste la viteza fabuloasă

Vreţi internet la 10Gbps? În toamnă încep primele teste la viteza fabuloasă

Cei de la Comcast au anunţat oficial că până la sfârşitul anului vor iniţia primele teste cu o conexiune la internet de 10Gbps.

Am dezbătut în numeroase rânduri inutilitatea unei conexiuni ultra rapide la internet acasă şi, mai ales, investiţiile suplimentare pe care trebuie să le faceţi în componente hardware pentru a profita de ea. Asta nu înseamnă însă că nu există scenarii şi corporaţii care pot avea nevoie de cel mai rapid internet. Pentru ei, va exista în curând o conexiune de 10Gbps.

Operatorul american de internet Comcast a anunţat printr-un comunicat oficial că până la sfârşitul acestui an vor iniţia primele teste la scară restrânsă pentru o conexiune la internet de 10Gbps. Pe lângă respectiva viteză de download, aceasta va veni la pachet cu o viteză maximă de upload de până la 1Gbps. În acelaşi context, CEO-ul Neil Smit a dezvăluit şi câteva detalii tehnice referitoare la noile abonamente ce ar trebui să poată fi achiziţionate de doritori începând 2016.

Pentru a oferi o viteză maximă de download de 10Gbps, Comcast va profita de noul standard de comunicaţii DOCSIS 3.1. Respectiva tehnologie va sta la baza unui streaming de conţinut video Ultra HD 4K simultan de către un număr semnificativ de utilizatori aflaţi într-o singură locaţie. Ca o informaţie de fundal, merită să aveţi în vedere că standardul DOCSIS 3.1 a fost finalizat ,,pe hârtie” în toamna lui 2013, dar abia acum au început anumiţi operatori de internet să-şi actualizeze infrastructura pentru a-l implementa. În mod evident, va mai trece ceva timp până când vom putea profita cu toţii de internet la 10Gbps, chiar şi dacă nu avem nevoie.

În ceea ce priveşte preţul unei astfel de conexiunii, cei de la Comcast au preferat să fie destul de secretoşi, deşi ne aşteptăm să nu fie ieftin. Ca termen de comparaţie, cel mai mare abonament al companiei americane actual promite o conexiune de 2Gbps şi costă 300 de dolari pe lună.

Citește și: