Viteza internetului, una dintre cele mai mari probleme ale astronauților
Locuitul în spațiu ar avea o serie de avantaje imposibil de contestat. Totuși, Internetul cu viteză mare nu este unul dintre ele.
Internetul în spațiu este structurat cu ajutorul unei rețele de sateliți, construiți identic celor pe care NASA îi folosește pentru a asigura comunicarea între inginerii de pe Pământ și cei din spațiu. Astronauții au acces la Internet de cinci ani.
Aceasta a fost o mișcare în care NASA și-a pus speranța că va îmbunătăți calitatea vieții și îi va ajuta să se simtă mai puțin izolați în spațiu. Dar ce anume face conexiunea atât de lentă, comparativ cu cea de pe Terra?
Cea mai ușoară modalitate de a înțelege acest dezavantaj este să te gândești la distanța pe care datele trebuie să o efectueze. Când un astronaut dă click pe un link în spațiu, solicitarea călătorește întâi la 35.000 de kilometri distanță de Pământ, până la o rețea de sateliți.
Apoi, sateliții transmit semnalul unui receiver de pe Pământ, care va procesa cererea înainte de a genera un răspuns, care va trebui să parcurgă același traseu. Capacitatea de transmitere a datelor este optimizată, dar timpul necesar este cel care îngreunează procesul, notează Mashable.
De asemenea, pentru a se conecta, astronauții au nevoie de același canal folosit pentru mai multe tipuri de comenzi în Stația Spațială Internațională. De exemplu, o comandă pentru schimbarea temperaturii este instantă. Totuși, membrii NASA nu consideră conexiunea la Internet o problemă atât de mare. „Internetul are viteze decente.
Putem trimite și primi videouri mari, fără a supraîncărca sistemul. De asemenea, în timpul liber, astronauții se pot uita la emisiuni live și chiar la filme, chiar dacă nu folosesc Netflix pentru asta. De asemenea, există restricții, pentru că este vorba de o rețea de muncă”, a explicat Dan Huot, purtător de cuvânt al NASA.