31 ian. 2015 | 18:04

Vezi aici cum se aude muzica: Interacțiunea sunetului cu alte elemente [VIDEO]

ACTUALITATE
Vezi aici cum se aude muzica: Interacțiunea sunetului cu alte elemente [VIDEO]

Că muzica se poate simți, la propriu, în corp nu este o mirare. Ai sesizat asta la un concert sau oricând ai pus mâna pe un difuzor. Totuși, poți folosi sunetul pentru niște experimente impresionante atât cu lichide, cât și cu bile suficient de mici cât să poată fi mișcate de un difuzor.

Nigel John Stanford, un muzician din Noua Zeelandă, s-a jucat cu muzica și cu diverse fluide pentru a crea un „dans al muzicii“ pe care l-a filmat și l-a montat într-un videoclip interesant. El a folosit o orgă, un set de tobe și difuzoare pentru a da o formă sunetului. Videoclipul se numește Cymatics, iar numele înseamnă știința de a reprezenta fizic frecvențele audio. Totuși, experimentul său nu s-a făcut peste noapte, ci a avut nevoie de câteva componente esențiale.

„În 1999 am văzut un documentar denumit «Synesthesia», o afecțiune cu impact asupra funcțiilor auditive și de vedere. Oamenii care au această boală aud un sunet când văd culori foarte puternic sau, viceversa, văd o culoare când aud anumite sunete. Eu nu am această boală (nu cred că am), dar mereu am simțit că frecvențele de bass sunt roșii și cele înalte sunt albe“, vorbește muzicianul despre ideea din spatele videoclipului de mai jos. El a dus-o însă puțin mai departe față de doar o reprezentare în culori a sunetului.

„M-a făcut să mă gândesc că ar fi interesant să creez un videoclip în care de fiecare dată când auzi un sunet, vezi și un element corespondent. Câțiva ani mai târziu am văzut videoclipuri cymatics și așa a apărut ideea acestui videoclip“, a mai spus Nigel John Stanford pentru San Francisco Globe. El a filmat videoclipul de mai jos în doar două zile. Muzica pe care o auzi pe fundal a fost creată după ce a filmat totul. Pentru a acționa asupra fluidelor, a folosit diverse tonuri și frecvențe care să creeze ceea ce dorea să reprezinte.

Disclaimer: Titlul are un call to action care te poate duce cu gândul la o abordare tabloistică a subiectului, dar nu aceasta a fost intenția. Noi, la „Playtech“, i-am cerut sfatul lui Titus A. Technicus cu privire la un titlu potrivit și el ne-a sugerat asta. Iată, așadar, că vezi cum se aude muzica.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele