Uber pregătește o achiziție imensă: Vrea de la Nokia cea mai dorită aplicație

, 08 Mai, 16:07

Deocamdată, cele mai populare hărți online sunt cele de la Google, dar un rival mare este Nokia cu Here Maps. Acum, Uber ar vrea să cumpere software-ul finlandezilor și să-și consolideze serviciile.

După ce Nokia a vândut către Microsoft divizia mobilă, împreună cu un set consistent de patente, pentru peste șapte miliarde de dolari, o nouă mega tranzacție ar putea fi vânzarea suitei Here Maps către un alt gigant al pieței. Pe listă s-au mai regăsit producători auto și Facebook, dar cel mai nou este Uber.

Consorțiul auto german format din Audi, BMW și Mercedes ar vrea să cumpere Here Maps. Și, totuși, doar Uber a venit cu o ofertă, și anume trei miliarde de dolari pentru hărți. Nokia nu se grăbește să vândă, spune că mai are oferte, dar va fi interesant de văzut cum se schimbă domeniul hărților online, deoarece atât Google și Apple, cât și Nokia au o poziție foarte bună.

Cu mult înainte ca Nokia să devină un fost lider al pieței telefoniei mobile, a plătit circa opt miliarde de dolari pentru Navteq. A folosit acea companie în soluțiile sale de navigare, dar acum ar putea obține un preț și mai mare pentru noua aplicație. Finlandezii au o cotă de aproximativ 80% pe sistemele de navigație integrate în mașini și Reuters notează că Nokia Here are o valoare de aproape două miliarde de dolari. Totuși, există suficient potențial cât valoarea să ajungă la mult mai multe miliarde.

Nokia susține că oferta de trei miliarde de dolari e prea mică și nu ține cont de cât poate crește. „Cu actualul ritm de creștere a industriei auto, estimăm că Here va ajunge la un profit operațional de 400 de milioane de euro pe an, în următorii doi sau trei ani”, se arată într-o notă către investitori. Uber, pe de altă parte, folosește hărțile Google și Waze.

 

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail