04 oct. 2015 | 12:55

Turismul spațial: cum vom ajunge să luăm masa la 50 km deasupra Pământului

FEATURE
Turismul spațial: cum vom ajunge să luăm masa la 50 km deasupra Pământului

Până acum, turismul spațial era reprezentat de oameni extrem de înstăriți care plătesc sume exorbitante pentru a se îmbarca la bordul unor rachete rusești pentru excursii relativ scurte pe Stația Spațială Internațională. Ultima „plimbare” de acest gen a avut loc în 2009, iar de atunci niciun turist nu a mai luat calea orbitei. Industria „New Space” dorește să schimbe acest lucru.

Turismul spațial, atât cel pe orbită, cât și cel de la altitudini mai joase, este o parte importantă a planului de dezvoltare a industriei care se ocupă de evoluția călătoriilor în spațiu. Această ramură a industriei aerospațiale este formată din antreprenori care sunt dispuși să creeze programe inovatoare prin care oamenii de rând să experimenteze viața în spațiu. Până la urmă, trebuie să ne pregătim pentru viața pe Marte.

Moguli precum Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (SpaceX) și (Microsoft) lucrează pentru a aduce turismul spațial mai aproape de realitate. Acum mai bine de o sută de ani, oamenii înstăriți ai vremii își investeau averile în univeristăți și biblioteci, dar mulți dintre milionarii zilelor noastre preferă să investească în tehnologii care vor propulsa oamenii către sistemul solar.

Până să ajungem departe în sistemul solar, turismul spațial a început facă progrese, iar primele excursii sub orbită vor fi disponibile pentru oamenii bogați care își vor permite un bilet la bordul unei rachete spațiale. În definiție, spațiul începe la 50 de kilometri deasupra Pământului, așadar, orice rachetă care va duce turiștii la acea altitudine, sau mai departe, îi va duce în spațiu. Chiar dacă nu vor ajunge pe orbită, norocoșii vor putea experimenta lipsa gravitației și se vor putea uita în jos spre Pământ, o priveliște care le va tăia răsuflarea și le va rămâne întipărită în memorie pentru tot restul vieții.

Cum vom ajunge în spațiu?

Virgin Galactic, o companie americană care a intrat în industria turismului spațial acum mai bine de zece ani, lucrează intens la reconstruirea navei spațiale care va purta oamenii în spațiu. Prima rachetă construită de aceștia s-a prăbușit anul trecut în timpul testelor, în urma incidentului pierzându-și viața două persoane. Având în vedere că accidentul a fost provocat de o eroare umană, acest lucru nu a afectat prea mult imaginea companiei.

virgin galactic

Virgin Galactic plănuiește să-și ducă turiștii în spațiu cu ajutorul unei rachete White Knight de care va fi atașată nava în care se vor afla aceștia, împreună cu doi piloți. Racheta White Knight îi va purta până la altitudinea de 12 kilometri. Odată ajunși acolo, piloți vor porni motoarele navei Space Ship Two și vor zbura la o altitudine de 100 de kilometri. Acolo, pasagerii vor pluti câteva minute prin cabină, datorită lipsei forței gravitaționale. După această experiență, îți vor pune centurile și vor zbura înapoi pe Pământ.

CEO-ul Virgin Galactic, George Whitesides este încrezător în ceea ce privește progresul lucrurilor și susține că testatea zborurilor va fi completă în câteva luni. Astfel, la mijlocul anului viitor, compania va putea transporta în spațiu cei 700 de pasageri care deja și-au cumpărat un bilet la bordul Space Ship Two.

Alegerea ne aparține

Între timp, concurenții Virgin Galactic fac și ei progrese serioase. Xcor Aerospace lucrează la racheta lor spațială cu două locuri, Lynx. Aparatul de zbor este conceput astfel încât să decoleze de pe o pistă, la fel ca toate avioanele, și să-și croiască singur drumul până la altitudinea de 60 de kilometri, de unde să alunece înapoi spre Pământ.

Fiecare zbor va putea transporta câte un singur pasager, care va trebui să scoată 100.000 de dolari pentru experiența spațială. Așadar, din păcate, cei care doresc să experimenteze o asemenea „plimbare” nu vor putea împărtăși bucuria experienței cu cei apropiați, ci vor trebui să se mulțumească cu prezența pilotului. Xcor speră să poată efectua două astfel de zboruri zilnic.

Deși compania testează zborurile în deșertul Mojave din California, aceștia susțin că plecările în spațiu vor putea avea loc din orice colț al lumii. Deși pare ceva extraordinar, racheta folosită nu pare a fi ieșită dintr-un scenariu SF. Aceasta are un motor destul de simplu ce funcționează pe bază de oxigen lichid și kerosen.

O experiență cu totul diferită

În loc de rachete capabile să poarte turiștii în spațiu, aceștia ar putea fi transportați cu un balon. Compania Zero2infinity ne asigură că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece tehnologia care va face această minune posibilă a fost deja testată.

space baloon

Turiștii, care vor trebui să scoată suma de 110.000 de oro din buzunare, vor fi transportați într-o capsulă presurizată care va fi agățată de un balon cu heliu. Tehnologia nu este nouă, astfel de zboruri au fost efectuate de NASA cu mult timp în urmă, dar nu au fost niciodată disponibile publicului.

Totuși, baloanele nu vor fi capabile să transporte turiștii la altitudinile pe care le ating rachetele spațiale, acestea ajungând doar la o altitudine de 40 km. Cu toate astea, norocoșii vor fi destul de aproape de spațiu și experiența nu va dezamăgi. În plus, datorită faptului că baloanele pot petrece mai mult timp la astfel de altitudini, turiștii vor profita de mai mult timp în aer, chiar dacă nu vor experimenta lipsa gravitațională.

capsula space balon

O altă diferență constă în faptul că această călătorie va fi mai lentă, durând aproape două ore pentru a ajunge la altitudinea maximă. Odată ajunși acolo, turiștii vor mai petrece alte două ore, timp în care vor putea lua masa deasupra Pământului. Când vine timpul să coboare înapoi pe Pământ, heliul este eliminat ușor din balon, iar acesta va fi ajutat de două parașute pentru ca aterizarea să fie cât mai lină.

Când vom putea face o excursie în spațiu?

Industria aerospațială se pregătește să trimită primii turiști pe orbită începând de anul viitor. Dacă toate lucrurile merg conform planului, la anul, pe vremea asta, companiile menționate mai sus vor începe zborurile la altitudini cât mai înalte.

Cu toate astea, istoria ne-a învățat că deși există o cerere destul de mare, astfel de proiecte au suferit amânări majore. Progresul companiilor a stagnat din cauza problemelor legate de siguranța pasagerilor, iar acestea par a fi fost rezolvate.

space tourism

Cât despre călătoriile spre Stația Spațială Internațională, acestea sunt efectuate de partenerii NASA pentru zboruri comerciale, precum SpaceX și Boeing, și este de datoria acestora să atragă cât mai mulți doritori. Noua versiune a navei Dragon, a celor de la SpaceX va avea un loc liber, pe care cei de la NASA susțin că-l vor aloca unui turist spațial.

Atât timp cât industria turismului spațial este în dezvoltare, ne putem aștepta ca în viitor, astfel de călătorii să fie accesibile și pentru care nu se bucură de un cont bancar format din șapte cifre. Dacă până acum doar 600 de oameni au zburat în spațiu, numărul acestora este așteptat să crească dramatic, odată ce turismul spațial va fi disponibil pentru cât mai multe persoane.