05 mai 2015 | 16:11

Transferul de fișiere pe internet, reinventat: Trimiți rapid și n-ai grijă de hackeri sau guverne

ACTUALITATE
Transferul de fișiere pe internet, reinventat: Trimiți rapid și n-ai grijă de hackeri sau guverne

Transferul rapid de fișiere pe internet, fără ca ele să poată fi accesate de alți oameni, este un vis vechi al web-ului. Membrii unei formații punk din Franța cred că au reușit asta și au explicat într-un interviu recent pentru „Adevărul“ de ce soluția lor Infinit.io e cea mai bună.

Infinit.io este un startup care vrea să te facă să renunţi la stick-ul USB, folosind o platformă de file sharing mult mai eficientă decât oricare alta disponibilă pe piață. Toată povestea începe în urmă cu patru ani, când Julien Quintard şi Baptiste Fradin, doi prieteni din adolescenţă, s-au găsit la Paris pentru a pune în practică lucrarea de diplomă a primului.

Nici nu-și imaginau că produsul lor va fi folosit la Facebook, Twitter sau HBO. Totuși, câteva semne ale reușitei erau deja. La Cambridge, Julien a teoretizat un serviciu numit Infinit, care se baza pe transferul peer to peer, adică de la un calculator la altul, care să grăbească mutarea fişierelor digitale, scrie Vlad Andriescu în interviul pentru „Adevărul“.

Ideea nu era nouă. În 2006, AllPeers ajungea pe piaţă şi putea fi instalat ca o extensie pentru Mozilla Firefox. Era revoluţionar pentru acele vremuri, pentru că folosea o conexiune de tip BitTorrent, pentru a trimite un fişiere de la mine la tine. Dar AllPeers era mult înaintea vremurilor. Oamenii au uitat de el, serviciul s-a închis, iar transferul de date direct, de la un computer la altul, a stat în umbra WeTransfer şi a altor servicii de acest fel.

Gorillas, File Sharing and The Big LebowskiTake the pain out of sending files

Posted by Infinit on Thursday, February 19, 2015

„Infinit.io e destul de inteligent încât să analizeze specificul geografic şi conexiunile WiFi. O ia mereu pe drumul cel mai scurt. Dacă trimiţi un fişier către un coleg, iar el e conectat la acelaşi WiFi, transferul va fi făcut prin conexiunea internă, deci va fi foarte rapid“, explică Baptiste. Potrivit testelor interne, Infinit.io e de 5 până la 30 de ori mai rapid decât servicii tradiţionale, cum ar fi WeTransfer sau Dropbox. În 2012 cei doi au construit Infinit ca o aplicaţie de Mac, iar primul angajat a fost un designer, pentru că voiau să facă un produs care e destul de bun inclusiv pentru mamele lor.

Un avantaj al tehnologie Infinit e că dacă eu îţi trimit ţie un fişier, acesta va fi împărţit în bucăţi foarte mici. Practic, cei care interceptează pachetele găsesc doar firimituri care trebuie lipite pentru a fi relevante, iar acest lucru, statistic vorbind, este aproape imposibil.

„Tot ce trimiţi rămâne între tine şi destinatar. De asemenea, criptăm fişierele local, înainte de a părăsi computerul. Noi nu avem acces nici la fişiere şi nici la cheia de criptare pe care o oferim. Majoritatea serviciilor de acest fel au cheia de la datele tale, dar noi nu. Dacă vreun Guvern vine la noi cu o cerere pentru datele transferate de tine, nu putem să-i ajutăm cu nimic“, explică Baptiste.

Interviul integral este pe site-ul „Adevărul“, iar serviciul poate fi găsită pe site-ul oficial.