Ce trebuie să știi despre Luna Roșie, fenomenul care ne va fascina în weekend

Ce trebuie să știi despre Luna Roșie, fenomenul care ne va fascina în weekend

Luna va oferi un spectacol pe cer în acest weekend, când va avea o culoare roşiatică de vineri până duminică. Evenimentul astronomic poartă numele de Luna Roșie și este, de fapt, o eclipsă totală de Lună.

Eclipsa de Lună de pe 4 aprilie este a treia dintr-o serie de patru eclipse totale de Lună, numită Tetradă. Primele două eclipse au avut loc pe 15 aprilie şi 8 octombrie 2014, iar ultima va fi pe 28 septembrie 2015. Eclipsele din Tetradă au loc la aproximativ 6 luni distanţă una de alta, iar între ele sunt cinci nopţi de Lună plină. Luna Roșie va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Asia şi unele regiuni ale Australiei.

Eclipsa totală de Lună de poimâine va avea o acoperire totală de numai 4 minute şi 43 de secunde, fiind cel mai scurt timp de acoperire a Lunii într-o eclipsă, din secolul al XXI-lea. Întreaga eclipsă, de la început până la sfârşit, va dura 5 ore şi 57 de minute.

Credincioşii consideră Luna Roşie un semn apocaliptic, care prevestește a doua venire a lui Iisus. „Soarele se va întuneca, iar Luna sângerie, înainte de ziua infiorătoare când se va întoarce Dumnezeu pe Pământ”, este citatul din Biblie. Astfel, credincioşii susţin că se vor întâmpla lucruri teribile în această zi.

Alţii au exclus posibilitatea oricărei semnificaţii apocaliptice a Tetradei. Informaţiile despre eclipsele din trecut arată că cel puţin opt Tetrade lunare s-au desfăşurat concomitent cu anumite sărbători evreieşti, încă din secolul I. Mai mult decât atât, Calendarul evreiesc este lunar, iar Paştele evreiesc are loc întodeauna în preajma unei nopţi de Lună plină.

Astfel, oamenii de ştiinţă şi astronomii nu au niciun motiv să creadă că Tetrada prevesteşte Apocalipsa.

Citește și:
Etichete: