29 oct. 2015 | 16:24

Telefonul tău ar putea detecta nivelul de poluare, grație unor senzori

ACTUALITATE
Telefonul tău ar putea detecta nivelul de poluare, grație unor senzori

Senzorii ieftini și personalizați, adaptați pentru a stabili cam cât de rău stă cu poluarea mediul înconjurător, ar putea fi disponibili pentru casă, mașini și telefoane.

Dioxidul de azot e un compus definitoriu al poluării generate de mașini și de combustibili. Acesta devine toxic în 30 de minute de la eliberare, ceea ce e o veste proastă pentru cei cu astm și, ei bine, pentru oamenii cu plămâni în general. Dacă încă mai ai impresia că poluarea e o glumă, ar trebui să știi că provoacă trei milioane de morți premature pe an, așadar e o problemă masivă.

Un studiu publicat pe ACS Nano de către oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Australia și de la Academia de Științe din China a arătat că disulfatul de staniu poate detecta dioxidul de nitrogen. Un senzor, făcut cu o peliculă fină din acest metal, absoarbe moleculele, care pot fi apoi măsurate, potrivit IFLScience.

Alte materiale atrag dioxidul de azot, dar le este dificil să distingă între gaze. Disulfatul de staniu atrage doar particulele acestea, ceea ce înseamnă că poate oferi rezultate mult mai precise și definite. Kourosh Kalantar-zadeh, unul dintre principalii cercetători implicați în studiu, a spus că suprafața acestui material ar putea fi inclusă în smartphone-uri, fără a adăuga costuri mai mari de un dolar australian. Desigur, acest lucru nu e încă posibil, dar nu ar fi deloc rău să avem mereu un detector de aer toxic la noi.