Țeapa Sony Xperia Z5 Premium: primul smartphone cu display 4K te lasă să vezi doar full HD

Țeapa Sony Xperia Z5 Premium: primul smartphone cu display 4K te lasă să vezi doar full HD

În cadrul IFA 2015, Sony a prezentat ce se dorea fi primul smartphone cu display 4K, Sony Xperia Z5 Premium. Prima impresie m-a lăsat rece, dar publicul și-a arătat un interes considerabil față de acest smartphone  (prin comentarii răutăcioase și trolling).

Acest lucru nu ar fi fost ciudat dacă am fi vorbit despre aplicațiile terțe, cărora li s-ar fi mărit rezoluția prin procedeul de upscaling, dar fenomenul se extinde, aparent, la nivelului întregului sistem de operare integrat de japonezi pe dispozitivul lor flagship.

Ca să înțelegeți mai bine, trebuie să știți că rezoluția 4K înseamnă un număr de 2160 x 3840 pixeli, iar cea full HD înseamnă 1080×1920 pixeli. Ei bine, pentru ca imaginile la rezoluție full HD să poată fi afișate pe display-urile cu rezoluție mai mare, dimensiunea fiecărui pixel este mărită forțat. Asta înseamnă, din start, că imaginea finală va avea un aspect mai puțin clar decât una concepută nativ la rezoluție 4K.

Din păcate, în cazul Sony Xperia Z5 Premium, asta înseamnă că toate aplicațiile, în afară de două excepții, tot meniul și toată interfața este redată la rezoluție full HD. Cei de pe forumul XDA Developers au realizat acest lucru după ce au făcut capturi de ecran.

Excepțiile pe care le-am menționat mai înainte sunt aplicațiile pentru vizualizarea fotografiilor și clipurilor video. Acestea vor reda conținutul surprins de telefon la rezoluție 4K.

Vestea este mai importantă decât a crede. În momentul în care companii precum LG sau Samsung au lansat smartphone-uri cu display-uri QHD, lumea a sesizat că aplicațiile din magazinul Google Play erau scalate la rezoluția display-ului. Acest lucru este normal, având în vedere că acest lucru ține de rezoluția la care au gândit dezvoltatorii respectivele aplicații. Totuși, o captură de ecran realizată pe un LG G3 are rezoluție QHD, nu full HD.

Dacă cei de la Sony au impus această limitare la nivelul întregului sistem de operare, în viitor, când vor apărea aplicații la rezoluție nativă QHD sau 4K, apare întrebarea dacă telefonul le va putea rula la rezoluție maximă sau dacă le va rula la rezoluție full HD scalată. Dacă va fi valabilă cea de a doua situație, ce rost mai are să iei un telefon cu display de viitor, dacă telefonul în sine nu este ”future-proof”?