18 nov. 2015 | 13:41

Studiu științific arată unde sunt toate rezervoarele de apă subterane din lume

ȘTIINȚĂ
Studiu științific arată unde sunt toate rezervoarele de apă subterane din lume

Un nou studiu făcut de cercetătorii mai multor universități occidentale au creat o hartă a plasării tuturor rezervoarelor de apă din lume. Aceștia au estimat ca există aproape 23 de milioane de metri cubi de apă subterană sub scoarța pământului ce a rămas ne-exploatată.

Scopul acestui studiu nu e menit să încurajeze exploatarea acestei ape, ci din contră, să arate cât de repede apa din subteran se poate consuma. Acest fapt este cu atât mai alarmant cu cât aceasta dispare mai repede decât se poate regenera. Următorul pas în continuarea acestui studiu este a observa cât vom mai putea folosi această apă în același ritm până când se va termina.

Studii de asemenea fel au mai existat și în trecut, primele de acest gen fiind făcute în anii ’70. Cercetările recente, însă, reprezintă primele astfel de studii făcute cu o marjă de eroare relativ mică, oferind o cifră și o poziționare a tuturo bazinelor de apa de sub pământ.

Apa subterană este împărțită în două feluri: apa nouă și apă veche. Apa veche este de obicei la adâncimi mai mari, este sărată și adesea conține mult uraniu și arsenic. Apa mai nouă este undeva mai aproape de suprafață și se mișcă mult mai mult decât apa veche.

Apa nouă este cea mai prețioasă pentru oameni din cauza faptului că ea este cea pe care o consumăm, dar în același timp este și cea mai susceptibilă la schimbările de climat.

Din toată apa observată de studiul cercetătorilor, mai puțin de șase la sută din apa aflată la o adâncime de doi kilometri este regenerabilă în timpul vieții unui om. Acest fenomen este un mare semnal de alarmă pentru populația pământului ce poate rămâne într-un foarte scurt timp fără insuși elementul chimic care a făcut ca viața să fie posibilă pe această planetă.