skyTran, sistemul de transport public cu care plutești în jurul orașului
În decursul ultimilor ani, skyTran, o companie din cadrul NASA, a lucrat pentru a revoluționa transportul public urban.
Aceasta a dezvoltat un sistem rapid, prin care o capsulă cu două locuri este suspendată de o rețea de fire și se deplasează cu ajutorul levitației magnetice. Astfel se profită de spațiul nefolosit al orașelor și se protejează natura, modul de propulsie fiind unul prietenos cu mediul.
Oricât de SF ar părea acest scenariu, proiectul este cât se poate de real. Anul trecut, compania din California a anunțat parteneriatul cu Israel Aerospace Industries (IAI) pentru a construi un astfel de sistem chiar în campusul acestora, având un scop demonstrativ. Sistemul ar trebui terminat la sfârșitul acestui an.
„Având in vedere prestigiul în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte aviatice de care se bucură IAI, aceasta este alegerea perfectă pentru a duce skyTran de la concept, la realizare. Suntem mândri să luăm parte la acest moment istoric al transpotului public și să construim primul skyTran la noi în țară.”, a declarat Yossi Melamed, de la Israel Aerospace Industries.
După numeroase studii și îmbunătățiri aduse sitemului, cele două companii au decis să construiască primul skyTran destinat publicului în Tel Aviv. Cei de la companie susțin că realizarea acestui sistem și în alte țări este luată în calcul, Franța și India numărându-se printre printre primele care se vor bucura de acest sistem.
Cu un sistem la comandă, care poate fi accesat printr-o aplicație precum cea de la Uber, skyTran ar putea revoluționa transportul, dar si peisajul urban. Tot ce rămâne de făcut să așteptăm și să vedem cât succes va avea sistemul celor de la skyTran și dacă va mai elibera din traficul mult prea aglomerat al marilor orașe.
Dacă sistemul skyTran este la un pas de a deveni realitate, asta ne dă speranța că si Hyperloop va trece de la stadiul de concept, la sistem de transport fezabil. Hyperloop folosește perne de aer propulsate de motoare liniare și compresoare de aer datorită cărora atinge o viteză impresionantă de peste 1000 km/h.
Autor: Ștefan Neculai