26 oct. 2015 | 12:25

Sepuku la senzori: Toshiba vinde divizia foto către Sony

ACTUALITATE
Sepuku la senzori: Toshiba vinde divizia foto către Sony

Știați că Toshiba este implicată în producția de camere foto? Probabil că nu, așa că nu ar trebui să mire pe nimeni că gigantul japonez se pregătește să își vândă fabrica de senzori către Sony.

Vânzarea vine după ce anul acesta s-a aflat că Toshiba și-a supraestimat profitul cu 1.3 miliarde de dolari, mușamalizând pierderile financiare timp de aproape șapte ani, potrivit Bloomberg. Compania a fost amendată de Bursa din Tokio cu 752.440 de dolari, pe lângă plata celor 1.3 miliarde de dolari.

Tranzacția reprezintă retragerea completă a Toshiba de pe piața senzorilor foto, confirmată și de Masashi Muromachi, președintele Toshiba. Suma pentru care Toshiba a decis să-și ”facă sepuku” când vine vorba de senzori este aproape 165 milioane de dolari.

Mișcarea nu este neașteptată, având în vedere că în septembrie Toshiba și-a vândut pentru 405 milioane de dolari acțiunile de la Topcon Corp., producător de aparatura medicală.

Vânzarea va afecta peste 2600 de muncitori, care fie vor fi mutați la Sony, fie la fabricile de cipuri și semiconductori ale Toshiba.

Mișcarea va ajuta Sony să facă față cererii de aparatură, având în vedere că acesta deja deține 40% din piața senzorilor foto pentru camere foto și telefoane. Conform Sony, acesta îsi va cvadrupla investițiile în senzori, pentru a face față cererii mari, astfel vor putea produce lunar cu aproape 100.000 de unități mai mult. O parte din clienții Sony sunt corporații precum Apple și Samsung, ironic fiind faptul că ambele companii fac telefoane cu rezultate mai bune pe partea de foto decât Sony.

Autor: Alexandru Matei