Șase aplicații care vor conecta toată populația lumii la Internet

Șase aplicații care vor conecta toată populația lumii la Internet

Noi nu ne mai putem imagina viața fără Internet, dar în alte părți ale lumii, încă există oameni care nu îi cunosc nici funcțiile de bază. Totuși, acest lucru este pe cale să se schimbe.

În Indonezia, un startup numit Ruma face progrese lente, dar sigure, pentru a asigura accesul oamenilor la Internet. Totuși, mai este o cale lungă până când va fi folosit la ordinea zilei.

Din ce în ce mai mulți utilizatori de Internet

Potrivit unui articol publicat în The Wall Street Journal, în 2017 se estimează că vor fi 900 de milioane de utilizatori de Internet în plus față de 2015. În 2013, Eric Schmidt, CEO-ul Google, a prezis că până la sfârșitul deceniului, toată populația globului va avea acces la Internet.

Ruma încearcă să aducă oameni online pas cu pas, inclusiv oferind lecții despre utilizarea unui smartphone. Totuși, în Africa, portofelele digitale sunt surprinzător de populare. Somalia, una dintre cele mai sărace ţări din Africa, a luat-o înaintea celor dezvoltate din Occident şi îşi concentrează mare parte din comerţ în telefonul mobil. Kenya este, însă, cea mai activă ţară din Africa în privinţa adoptării acestei noi tehnologii.

Potrivit statisticilor Băncii Mondiale, 12% din adulții din Africa, adică 64 de milioane, au portofele mobile. Jumătate dintre ei au și conturi obișnuite în bancă, dar se bazează pe telefoanele mobile pentru a-și efectua plățile. Se pare că această modalitate de plată este populară în special în Kenya, unde 58% din adulți își accesează banii prin telefonul mobil, notează Engadget.

Aplicații care câștigă popularitate în Africa

Cele mai populare programe sunt M-Pesa, care există și în România prin Vodafone, în Kenya, și Zaad, în Somaliland. Abonaţii au un cont deschis la operator în care depun bani şi folosesc acel capital la plăţile ulterioare. În momentul în care doresc să folosească sistemul de plată prin telefon, utilizatorii iniţiază procedura printr-un cod de trei cifre, apoi confirmă printr-un PIN de patru cifre. Mai trebuie introdus numărul celui care va primi banii şi suma care va fi transferată.

De asemenea, mai există SoukTel, popular în special pentru JobMatch, un motor de căutare a locurilor de muncă disponibil pentru oamenii din Iordania, Rwanda, Tunisia și nu numai. Esoko este descris drept Facebook pentru fermieri, oferind legături cu organizații non-guvernamentale, agenții guvernamentale și de afaceri.

Frogtek ajută retailerii de tip mom-and-pop (n.red.: termenul desemnează magazinele mici, care sunt de obicei conduse de cuplu în vârstă) să își dezvolte afacerea. De asemenea, serviciul este foarte util în cazul în care utilizatorii nu își permit o casă de marcat.

Ver Se’ Innovation oferă  informații despre locurile de muncă din zona utilizatorului, reducerile din magazinele locale, iar serviciul iPay permite efectuarea de plăți mici pentru achizițiile online. Aplicația este foarte populară în India.