România trece la televiziunea digitală: de ce bunica ta nu mai „prinde” posturile preferate
Din 17 iunie 2015, televiziunea în România s-a schimbat. Dintr-o dată, prin antenele clasice și pe televizoarele vechi nu mai poate fi recepționat decât postul public de televiziune TVR1. Cum bunica ta și alte rude au rămas fără acces la TV, iată ce ar trebui să știi despre schimbare și cu ce trebuie să-ți echipezi televizorul ca să îl reconectezi la televiziuni.
Oprirea transmisiunii analogice terestre nu este un moft al României, ci este o obligație internațională. Astfel, din 17 iunie 2015, emisiile de televiziune analogică terestră prin tehnologia UHF (ultra high frequency) vor înceta și se trece la transmisiunea digitală pentru care este nevoie de un alt tip de echipament.
Probabil că știi celebrele parabolice pe care românii le-au folosit încă din anii ’90 să prindă diverse posturi TV. Blocurile erau, de asemenea, pline de tot felul de antene ridicate pentru a lega cetățenii la fluxurile televiziunilor disponibile. Aceasta este, pe scurtă, emisia analogică terestră și calitatea nu este la cele mai înalte cote. Din fericire, există ceea ce se numește televiziune digitală, folosită în prezent pentru emisie prin cablu (RCS&RDS sau UPC) sau satelit (Orange, Digi, Dolce etc.).
[related]
Acum, odată cu încetarea emisie analogice, televiziunea digitală terestră o va înlocui. Realitatea acestei mișcări este că se produce un blackout masiv în România, unele dintre cele mai izolate zone și unii dintre cei mai săraci români vor rămâne pe televizoare cu acces doar la TVR1, o singură televiziune, într-un mod similar perioadei comuniste.
Ce este de făcut cu televiziunea digitală
Odată cu oprirea transmisiei analogice terestre, din 17 iunie 2015 Societatea Națională de Radiocomunicații (RADIOCOM) pornește demersul de a trece la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iași. În prima fază se vor testa modul în care emițătoarele analogice existente pot fi actualizate pentru emisia DVB-T2, calitatea semnalului transmis de emițătoarele actualizte și parametrii de emisie ai acestora.
Urmează apoi MUX1 (multiplex 1), adică etapa creării unei reţele naţionale cu o acoperire pentru minimum 90% din populaţie. Aceasta ar trebui să se facă până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi „free to air” şi va conţine programe publice și comerciale. Această fază a proiectului va demara astăzi, 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare (pomenită mai sus), după cum scrie ComputerBlog.
Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două rețele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune. Pachetul de programe transmis, “free to air”, în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică. Acesta va putea fi recepționat direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară cu câștig de minimum 10 dB, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici.
De asemenea, se poate folosi un receptor extern digital DVB-T2, adică un set top box ca în imaginea de mai sus, conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul ieşirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI). Desigur, se poate alege și un abonament de televiziune prin satelit de la companii precum RCS&RDS, Telekom sau Orange, iar în cazul acesta receptorul și antena sunt oferite de acești furnizori de servicii.
“(…) vorbim despre aproximativ 5%-7% din populație care nu are acces în prezent la alte forme de recepție ale postului public de televiziune (cablu, satelit, etc) și utilizează transmisia free-to-air analogică terestră pentru a urmări postul public de televiziune. În primul rând pentru acești cetățeni creionăm strategia de lucru”, au declarat reprezentanții MSI citați de Economica. Totuși, oricât ai creiona ministerul viitoare strategii, Guvernul a tras de timp cu trecerea la televiziunea digitală
Cât costă trecerea la televiziunea digitală? Dacă nu vorbim de alegerea unui pachet prin satelit, costul unui tuner DVB-T2 poate începe de la aproximativ 150 de lei, iar costul pentru antenă e de circa 50 de lei. Sau se poate alege un televizor cu tuner integrat, cele mai noi sunt cele anunțate de Utok, și mai este necesară doar o antenă. Ai în acest magazin o ofertă bogată la televizoare.
Evoluție, dar cu hopuri pentru Guvern
Începuturile actualului blackout sunt în urmă cu aproape 10 ani. Ai crede că e timp suficient pentru a te pregăti, ca țară, pentru un așa salt, nu? Ai crede degeaba. În 2006, în cadrul Regional Radiocommunications Conference, organizată de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, s-a decis tranziția de la emisia analogică terestră la cea digitală terestră a programelor de televiziune. Tările din Europa, Africa, Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, au semnat Acordul Geneva (planul RRC-06) prin care a fost adoptat un nou plan de frecvențe pentru toate statele semnatare, plan care l-a înlocuit pe cel de transmisie în sistem analogic.
Planul adoptat atunci stabilește utilizarea benzilor de transmisie VHF 174 – 230 MHz și benzilor UHF 470 – 862 MHz pentru televiziunea digitală. Aceste benzi sunt în prezent alocate în România pentru servicii de transmisie a programelor TV terestre în format analogic și pentru aplicații speciale (benzile 790 – 862 MHz). La nivel european s-a decis că trecerea la televiziunea digitală va contribui și la îndeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. Strategia de la Lisabona a fost adoptată de Consiliul European în martie 2000, pe o perioadă de 10 ani, având ca scop transformarea UE în cea mai dinamică și competitivă economie bazată pe cunoaștere din lume, scrie Contributors.
Conform Strategiei, în decembrie 2005 Comisia Europeană a recomandat țărilor europene să finalizeze tranziția și să oprească complet transmisiile analogice în 2012, anterior, deci, termenului maxim stabilit în 2006 la Geneva.
Dintre cele trei medii de transmisie (terestru, cablu și satelit), doar transmisia terestră și cea prin satelit sunt potrivite pentru a oferi acces tuturor locuitorilor unei țări la servicii de televiziune, conectarea cu cablu a zonelor rurale izolate presupunând costuri mari. Asta justifică alegerea la nivel european a acestei soluții. De asemenea, s-a ținut cont și de faptul că transmiterea programelor publice naționale, cât și a celor regionale de interes general, trebuie să fie gratuită. Televiziunea digitală terestră este singura soluție care poate îndeplini ambele cerințe, tehnicile de compresie utilizate permițând folosirea eficientă a spectrului radio în condițiile în care calitatea transmisiei se păstrează sau chiar crește semnificativ.
Totuși, în România, prin OUG 18/2015 publicată în Monitorul Oficial și disponibilă aici, Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2016 încetarea transmisiei analogice, în anumite condiții. „Emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Regelementare în Comunicații”.
Prin legea 378/2009, România a ratificat însă actele finale ale Conferinței Regionale de Radiocomunicații pentru planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în părți din regiunile 1 și 3, în benzile de frecvențe 174-230 MHz și 470-862 MHz, semnate la Geneva la 16 iunie 2006. „Conform acestor acte ratificate de România în 2009, la data de 17 iunie 2015 încetează orice transmisie analogică terestră a programelor de televiziune în țările care au semnat și ratificat Acordul Geneva. Fiind vorba despre un acord internațional, ratificat și asumat de către statul român, prevederile acestuia sunt obligatorii și nu pot fi modificate printr-o ordonanță de urgență a Guvernului”, scrie Cațavencii.
După cum se vede, Guvernul a prelungit introducerea transmisiilor TV digitale terestre până la finalul anului viitor. Unele televiziuni au oprit transmisia analogică, dar altele se pot folosi de această ordonanță.