În Europa, România e prima în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de internet

În Europa, România e prima în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de internet

La nivel global, România se pare că şi-a pierdut poziţia în topul ţărilor cu cea mai , e însă prima Europa. 

 Odată la câteva luni, cei de la Ookla publică un nou raport pentru a evidenţia ţara cu cea mai mare viteză de internet de pe mapamond. Acelaşi raport include şi un top al teritoriilor care, deşi nu ocupă poziţia de lider, au un motiv important de mândrie când vine vorba de conectivitate la internet.

În primul trimestru al acestui an, pe primul loc se află Coreea de Sud cu o viteză de internet medie pe cap de locuitor egală cu 84,3 Mb/s. Poziţia a doua este ocupată de Japonia cu 60,49 Mb/s. Deşi a înregistrat în 12 luni o creştere de la 23,9 Mb/s până la 33,9 Mb/s, Statele Unite ale Americii reuşesc cu greu să-şi găsească un loc pe poziţia 27 în topul celor 199 de ţări conectate la internet. În Regatul Unit viteza medie este de 30,18Mb/s, în Germania – 29,95 Mb/s, în Spania 28,28 Mb/s, iar în Irlanda această valoare scade până la 27,29 Mb/s.

În ceea ce priveşte topul discrepanţelor de viteză pe teritoriul unei singure ţări, SUA se află pe primul loc. În timp ce în statele Washington, New York şi California avem viteze medii între 40 şi 45 Mb/s, în Kentucky sau Idaho, această valoare până la 17-20 Mb/s. Pe primul loc în SUA se află Kansas City, Montana care, datorită adopţiei serviciului Google Fiber la scară largă are o viteză medie de 68,59 Mb/s. 

Prima în Europa, Romania are o viteză medie per locuitor de 70 Mb/s, valoare care scade până la 20Mb/s când vine vorba de . Pe oraşe, pe primele locuri în ţara noastră se află Măgurele, Slatina şi Râmnicu Vâlcea cu 198,14 MB/s, 126,12 MB/s şi 110,72 MB/s. Pentru a verifica orice viteza medie din orice altă ţară sau pentru a verifica pe ce poziţie se află oraşul vostru, puteţi accesa netindex.com.